Uzmanı uyardı: Bağırsak Problemlerinde Su Tüketimi Önemli

Uzmanı uyardı: Bağırsak Problemlerinde Su Tüketimi Önemli

Bağırsak problemlerinin çözümü noktasında yapılması gerekenler hakkında gazetemize konuşan Diyetisyen Beyza Döner, “Su tüketimi bağırsak noktasında oldukça önemli. Su tüketimini düşürürsek bağırsak hareketlerini yavaşlatıyor oluruz” dedi.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte giderek artan bağırsak problemleri için yapılması gerekenler hakkında gazetemize konuşan Diyetisyen Beyza Döner, “Su tüketimi bağırsak noktasında oldukça önemli. Su tüketimini düşürürsek bağırsak hareketlerini yavaşlatıyor oluruz. Bireylerin beslenmelerinde bazı düzenlemeler yapmaları da bağırsak problemi çözümü noktasında iyi olacaktır” dedi.

haber-3.jpg

SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Su tüketiminin bağırsak noktasında oldukça önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Beyza Döner, “Baktığımızda kişilerde kış aylarının gelmesiyle ilk başta sudan uzaklaştıklarını görüyoruz. Yazın havaların ısınmasıyla artan su tüketiminin, kışın bununla beraber azaldığını, vatandaşların daha çok çay ve kahveye yöneldiğini gözlemliyoruz. Su tüketimi bağırsak noktasında oldukça önemli. Ne zaman su tüketimini düşürürsek bağırsak hareketlerini yavaşlatıyor oluruz. Su tüketimini azaltırsak, üzerine çay, kahve, katı gıdaların tüketimini çoğaltırsak bağırsağın hareket etme kapasitesi gittikçe azalacaktır. Burada ilk başta yapılması gereken şey kişinin kendi bedenine göre yaklaşık 2 ile 3 litre arasında su içmesi lazım. Aslında suyun litresi kişinin ebadına da bağlı bir durum. Örneğin, bir kişiye günlük 2 litre su yetebilecekken, boyu uzun daha kilolu bir bireye suyun 3 litreye kadar çıkması gerekir” şeklinde konuştu.

haber-1.jpg

“SEBZELERİ SOFRALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN”

Pırasa, ıspanak, brokoli, karnabahar gibi kış sebzelerini sofralarınızdan eksik etmeyin diyerek sözlerine devam eden Döner, “Bireylerin beslenmelerinde bazı düzenlemeler yapmaları bağırsak problemi çözümünde iyi olacaktır. Kışın gelmesiyle pırasa, ıspanak, brokoli, karnabahar gibi birçok kış sebzesi çıktı. Bu sebzelerin akşam sofralarımızda yer edinmesini istiyoruz. Eğer ki haşlamaya vaktiniz yoksa daha kolay olması açısından sebzelerin salatasını yaparak bağırsağın hareketlerini güçlendirebilirsiniz. Biraz daha probiyotik besinleri beslenmenin içerisine sokabilirler. Kefir, yoğurt, ayran gibi besinleri ya ara öğün ya da ana öğünlerini tamamlayıcı şekilde ancak dengeleyerek kullanmaları lazım. Örnek veriyorum kefir grubunu ara öğünde tüketeceklerse bir meyve ya da yağ grubundan badem gibi kuru yemiş ile tamamlamalarını öneriyoruz. Eğer ana öğünlerde tüketeceklerse öğünün kalorisine bakarak çorba, makarna, ana yemek, ayran gibi değil. Ana yemek ayran, salata ile beraber tüketmelerini istiyoruz. Bununla beraber kahvaltılarında, yemeklerinde, meyve ve sebze tüketimleri bizim için daha da önemli” ifadelerine yer verdi.

haber-2.jpg

“PREBİYOTİK AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN”

Son olarak bağırsak rahatsızlıklarını önlemek için yapılması gerekenleri genel olarak toparlayan Döner, “Genel olarak toparlayacak olursak, günlük 2 litre su için ve beslenmenize süt, yoğurt ve kefir gibi prebiyotik açısından zengin besinler ekleyin. Meyvelerini kabuklu olarak tüketin. Ancak bunu yaparken kalın tabakadan arındırmak için tülle iyice ovalayarak yıkamaları gerekiyor. Sadece et yemekleri ya da kuru baklagillerle ilerlememeleri gerekiyor. Beslenmelerine sebzeyi dâhil etmeleri gerekiyor. Kış aylarında biz daha çok bakliyata yaklaşan bir topluluğuz. Haftada 3 gün kuru bakliyatlar tüketiliyorsa, en az 2 gün sebze tüketmeye özen gösterin. Bağırsak problemi yaşıyorsanız esmer ekmek yemeye başlayın. Çünkü esmer ekmek bağırsak hareketini arttırır. Bunlara ek olarak günlük 20 dakika kadar yürüyüş yapmaya özen gösterin” diyerek konuşmalarını noktaladı.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.