Uzmanlar uyarıyor: Gereksiz kullanım fayda değil zarar veriyor

Uzmanlar uyarıyor: Gereksiz kullanım fayda değil zarar veriyor

Kış aylarının gelmesi ile artan hastalıklar gereksiz antibiyotik kullanımını da artırdı. Uzmanlar, gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda uyarılarda bulunarak, doktor kontrolu dışında kullanılan antibiyotiğin faydadan çok zarar verdiğine dikkat çekiyor.

Kış mevsimi ile beraber artan enfeksiyonlar ve bunlara bağlı hastalıklar vatandaşlarca bazı tedbirleri almaya yöneltiyor. Özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vatandaşların doktora gitmeden bilinçsizce ilaç kullanmaları hastaları yeni tehlikelere sokabiliyor. Uzmanlar, özellikle gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda uyarılarda bulunarak, doktor kontrolu dışında kullanılan antibiyotiğin faydadan çok zarar verdiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar ısrarla kulaktan dolma bilgilerle kullanılan ilaçlar hastalara beklenmedik zararlar verebileceği gibi yaşanan hastalığa da tedavi olmayacağını vurguluyor.

280980.jpg

ÖNCE TANI KONULMALI

Uzmanlar haplara başvurmadan önce bu tarz hastalıklarda temel hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkat çekiyor. Aşı yaptırmanın ve hijyenli bir yaşam sergilemenin bahsi geçen hastalıklarda çok etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, doktorların net bir tanı koyduktan sonra verilen hapları alınması gerektiğini söylüyor. Elde edilen istatistiklere bakıldığında bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle her yıl 5 milyon insan ölüyor. Uzmanlar toplam 2050 yılında 10 milyon kişinin öleceğini tahmin ediyor. Bu ciddi ölüm sayısının önüne geçmek isteyen uzmanlar insanları antibiyotik kullanımında bilinçlendirmeye çalışıyor.

281321.jpg

BAKTERİLER DİRENÇ KAZANABİLİR

Uzmanlar, ‘‘Antibiyotiklerin ateş düşürmek, ağrı dindirmek, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılmaları yanlıştır. Antibiyotiklerin, sadece bakterilere karşı etkili olduğu unutulmamalı. Antibiyotikler bilinçli kullanılmazsa, bakteriler bu ilaca karşı direnç kazanabilir’’ diyerek antibiyotik kullanımı hakkında önemli uyarılarda bulunuyor.

a1.jpg

KULLANIMI AZALTILMALI

Antimikrobiyallerin düzgün ve doğru zamanda kullanılması gerektiğini söyleyen uzmanlar bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini aktarıyor. Antimikrobiyallerin hekim reçetesiyle alınması gerektiğini ve eşin dostun tavsiyesiyle alınmaması gerektiğinin önemli olduğu kaydedildi. Antibiyotik direncinin artırılmasıyla (elleri yıkamak, hijyen kurallarına uymak, aşıları doğru zamanda yaptırmak) kullanımının da azalacağı söyleniyor.

a2.jpg

PEKİ, ANTİBİYOTİK NEDİR? NE İŞE YARAR?

Antibiyotikler, bakteriyel iltihap hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu ilaç grubu; mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları hekimleri tarafından etki mekanizmaları, etki ettiği canlı çeşitliliği veya tarihi kronolojiye göre tasnif edilir. (Wikipedia) Antibiyotiklerin hepsi bakterilerin hücre çeperlerini zayıflatarak bu bakterilerle mücadele eder. Bakterilerin hücre çeperleri uzun zincirlerden oluşur. Antibiyotikler bu molekülleri bir arada tutan peptit bağlantılarının sentezini önlerler. Böylece hücre çeperleri zayıflar ve tedavi gerçekleşmiş olur.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.