Uzmanlar uyarıyor: Salgından korunmak adına her yıl aşı yapılmalı

Uzmanlar uyarıyor: Salgından korunmak adına her yıl aşı yapılmalı

Sonbaharın gelmesi ile artan grip vakalarını önlemek adına risk grubu vatandaşlara yapılan grip aşıları bu yıl 15 Eylül itibari ile vurulmaya başlandı. Uzmanlar grip aşısının her yıl yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak risk grubundaki vatandaşları uyardı

Her yıl yapılması gereken grip aşıları bu yılda eczanelerde yerini aldı. Sonbaharın gelmesi ve hava değişimleri ile artan grip vakaları özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşlı bireyleri tehdit ediyor. Salgından korumak adına uzmanların her yıl yapılması gereken grip aşıları özellikle risk grubu hastalar için öneriliyor. Hafta sonu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesaplarından çağrıda bulundu. Koca, grip salgınlarının etkilerini azaltmak, hastalığın hafif geçirilmesini sağlamak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasını 15 Eylül itibarıyla başlattıklarını bildirdi.

ara-003.jpg

Koca yaptığı sosyal medya açıklamasında, “Yılın bu dönemlerinde sık rastlanan grip salgınlarının etkilerini azaltmak, hastalığın hafif geçirilmesini sağlamak ve halk sağlığını korumak amacıyla aşı uygulamasını 15 Eylül itibarıyla başlattıklarını belitti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "65 yaş üzeri büyüklerle sağlık koşulları açısından risk grubuna girenler, kronik hastalığı olanlar grip aşılarını ücretsiz olabilir. Lütfen ihmal etmeyelim." ifadelerini kullandı.

PEKİ UZMAN DOKTORLAR AŞI HAKKINDA NE DİYOR?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, kışın yaklaşmasıyla sık sık karşılaşılan grip üzerine önemli uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar özellikle risk gruplarına seslenerek, “Hayatta bir kere grip aşısı olunarak, ömür boyu bu virüsten korunmanın mümkün olmadığını söyledi. Bir virüs hastalığı olan gribin her yıl belli dönemlerde kendini yenilediğini belirterek, “Her yıl grip aşısı olunmalı ki, bağışıklığımız artsın” uyarılarında bulunuyorlar.

ara2-003.jpg

“YANLIŞ İLAÇ UYARISI

Uzmanlar, “Grip vakalarında uygulanan yanlış tedavi evde bulunan ilaçlara göre değişmektedir. Evde bulunan herhangi bir ağrı kesici ya da ilacın benim gribime iyi geldi. Daha önceden bir arkadaşım kullanmıştı şeklinde çıkarımlarla her ilacı kullanmak yanlıştır. Hasta hem yeterli tedavi olamaz hem de ilaçların yan etkileri ve toksin etkilerle sorun yaşanır. Bunun haricinde özellikle internette referansı olmayan kimin yaptığı belli olmayan değişik karışımları alarak kullanmak da yanlıştır. Bu karışımlar vücuda ve özellikle karaciğere zarar verecek karışımlar olabilir. Hasta gripten kurtulayım diye başına daha büyük hastalıklar açabilir. Karışımların dozlarını ayarlayamamak ta sorun çıkartır. İnsanlara şu günlerde özellikle toplu taşıma ve kalabalıklarda risk olan her yerde hem korana virüse hem gribe karşı önlem olarak maske takmayı önererek.

Bazen grip hastalığında insanlar mikrop öldürücü düşüncesiyle doktorun yazmadığı antibiyotiği kullanıyor. Bu yanlış bir davranış, çünkü doktor yazmadığı sürece antibiyotik kullanmak yanlıştır. Birde grip virüs olduğu için antibiyotikler virüslere değil, bakteri kaynaklı hastalıklara çözüm bulur. Hasta doktora danışmadan ilaç kullanmamalı. Hastalıktan kurtulmak isterken daha büyük sorunlar ortaya çıkarabilir. Hastalar doktor tarafından yazılan ilaçlarını düzenli kullanmalı, bol sıvı ve kaynağından vitaminleri alarak istirahat etmelidir ve özellikle toplum içinde kendi korunma yollarına dikkat etmelidir. Hastalarımız dengeli beslenerek, uykularına dikkat etmelidir” ifadeleri ile yanlış ilaç kullanımına dikkat çekiyor.

HER YIL KENDİNİ YENİLİYOR

Uzmanlar grip virüsünün her yıl kendini yenilediğini hatırlatarak, “Bir virüs hastalığı olan grip her yıl belli dönemlerde kendini yenileyerek karşımıza çıkan bir hastalıktır. Her yıl aynı virüs çıkmadığı için bağışıklığını kayıp ediyor. Bu sebepten dolayı her yıl grip aşıları yapılmalı ki, gribe karşı bağışıklığımız artsın. Gripten nasıl korunmalıyız dersek özellikle solunum yolu hastalığına maruz kişilerin kendi korunma yöntemlerini uygulayarak toplumu hastalıktan korumalı. Özellikle toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda maske takılmasını, el temizliğine dikkat edilmesini öneriyoruz. Alınan bu önlemler gribin yayılmasını yavaşlatıp, önleyecektir.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.