Uzmanlardan tahmin: Asgari ücret en düşük ne kadar olacak?

Uzmanlardan tahmin: Asgari ücret en düşük ne kadar olacak?

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret ile ilgili gözler hükümete çevrildi. Aralık ayında toplanacak komisyon öncesinde tahminler gelmeye başladı. Peki, yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak? İşte uzmanlardan zam tahminleri...

Milyonlarca çalışan maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ederken hükümet yıl sonunu işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın verdiği zam oranlarının ardından vatandaşlar 2024 yılı maaşlarını merak ediyor. Peki, yeni yılda en düşük asgari ücret ne kadar olacak? Uzmanların asgari ücret için tahmini ne? İşte asgari ücrette konuşulan rakamlar...

ASGARİ ÜCRET TAHMİNİNDE ORTAK RAKAM

Asgari ücretin 1 Ocak 2024 itibariyle 15 bin ile 17 bin TL arasında olması bekleniyor. Enflasyon beklentileri dahil birçok noktadan değerlendirilen asgari ücret için uzmanlardan tahminler gelmeye devam ediyor.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücrete yüzde 40 seviyesinde zam yapılacağı ve 15 bin TL seviyesine çıkacağı tahmininde bulundu. Bayram, Milliyet gazetesine verdiği röportajda asgari ücret için şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücrete zam konusu sadece enflasyon farkından ibaret değil, masada birden fazla veri var. TÜİK’in verileri, kamu kurumlarının verileri, gelişmişlik endeksleri ve diğer hususlar da asgari ücret tespit komisyonunda tartışılıyor. Komisyon karar verdikten sonra kamu kurumu ile istişare ediyor. Karar memur, emeklileri ve özel sektör çalışanlarını da etkileyecek. Yani toplumun tüm kesimlerindeki çalışanları etkileyecek. Asgari ücretin minimum 15 bin TL seviyesine çıkacağını düşünüyorum. Bu da yüzde 40’lar seviyesinde bir artışa tekabül ediyor. Burada enflasyon seviyesi dikkate alınacaktır.”

asgari.gif

"15 BİN TL'NİN ALTINDA OLMA İHTİMALİ YOK"

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 11 bin 402 TL olan asgari ücretin 1 Ocak 2024 itibariyle 15 bin TL seviyesine geleceğini söyledi. Kaya, "Asgari ücretin 15 bin TL'nin altında olma ihtimali yok" dedi.

Özgür Kaya, şu ifadeleri kullandı:

"2023 yılının ilk 6 aylık döneminde enflasyon hesabı yapıldığında asgari ücret 11 bin 402 TL olmuştu. 2023 yılının son 6 aylık dönemine baktığımızda ve şu anki son 3 aylık enflasyon rakamı yaklaşık yüzde 25 seviyesinde. 11 bin 402 TL olan asgari ücret; 1 Ocak 2024'ten itibaren farklı bir oran belirlenmediği taktirde 15 bin TL seviyesine gelecektir. Yani asgari ücretin 15 bin TL'nin altında olma ihtimali yok."

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.