Uzun Süreli Covid belirtilerine dikkat

Uzun Süreli Covid belirtilerine dikkat

Uzun Süreli Covid (Long Covid), enfeksiyon sonrası vücutta devam eden belirtiler olarak biliniyor. Bu durumla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Şevket Arslan, önerilerde bulundu.

Öksürük, adet düzensizlikleri, geçmeyen ateş uzun süreli Covid belirtileri arasında bulunuyor. Covid’i ağır geçirmeyenlerde bile 12 haftadan uzun süre devam eden bu belirtiler “Uzun Süreli Covid (Long Covid) olarak adlandırılıyor.

prof.jpg

Uzun Süreli Covid genellikle kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görüldüğünü belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Şevket Arslan: “Uzun Süreli Covid, Covid’den sağ kurtulanların %70’inde görülebiliyor ve tanı için herhangi bir kan testi bulunmuyor. COVID-19 enfeksiyonu, bağışıklık sisteminin işleyişini zayıflatabiliyor ve bu etki uzun süre devam edebiliyor. Hastalığı ağır geçirmeyenler de bile, 12 haftadan uzun süre devam eden ve bu belirtilerin başka bir sebeple açıklanamaması durumu ‘’Uzun Süreli COVID’’ olarak adlandırılıyor. Bu duruma “Akut Sonrası Covid Sendromu”, “Post-COVID-19 Durumu” gibi isimler de veriliyor” dedi.

“200’DEN FAZLA BELİRTİSİ VAR”

Şevket Aslan: ‘’Uzun Süreli COVID’in, Akut COVID olarak adlandırılan bulaşıcı semptomların olduğu ateş ve öksürük gibi hafif grip benzeri semptomlardan farklıdır. COVID enfeksiyonundan sağ kurtulan kişilerin yaklaşık %30 ila 70’inin ‘’Uzun Süreli COVID’’ belirtilerini yaşayabilir. Bu durumla ilişkili olarak akciğer, kalp, sinir sisteminin de dahil olduğu birçok organ ve sistemi ilgilendiren 200’den fazla belirti bildirildi” dedi.
Prof. Dr. Şevket Arslan, “Bunlar arasında en dikkat çekici olanları; halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüste ağrı ve sıkışma, çarpıntı, anksiyete, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, bunama, bilinen kelimelerin hatırlanamaması, tat ve koku bozukluğu, kas ve eklem ağrısı, halüsinasyon, uyku bozuklukları, alerjik belirtilerin açığa çıkması ya da şiddetlenmesi, bağışıklık sisteminde zayıflama, enfeksiyon sıklığında artma, duyma ve görmede değişme, ishal ve kabızlık, idrar kaçırma, adet düzensizlikleri olarak sıralanabilir” dedi.

covidd-001.jpg

“COVİD-19 BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRİYOR”

Arslan, bağışıklık sistemi ile ilgili değişiklerin meydana geldiğini ifade ederek “Koronavirüs bağışıklık sistemini hem aşırı çalıştırıp yorabiliyor hem de bağışıklık hücrelerinin normal işlevini yapamaz hale getirebiliyor. Virüsün, adeta saldırıya geçerek vücutta doku ve hücre hasarıyla sonuçlanan bir kaos ortamının oluşmasına yol açtığını söylüyor. Bağışıklık sistemi ile bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin ilişkisinin uzun süreden beri biliniyor. Doğal vücut savunmasında önemli yeri olan bağırsak mikrobiyom çeşitliliğinin de COVID-19 enfeksiyonundan sonra değişebiliyor. Bu da Uzun Süreli Covid’e katkı sağlıyor” dedi.

EŞLİK EDEN HASTALIKLAR RİSKİ ARTTIRIYOR

"Uzun Süreli COVID’İ yaşama durumu herkes de olsa da kadınlar için bu risk iki kat fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şevket Arslan, “Eşlik eden diyabet, böbrek, kalp ve karaciğer hastalıkları, astım, obezite, kötü yaşam koşulları riski arttırmaktadır. Ancak COVID enfeksiyonunun şiddetinden bağımsız olarak da her birey risk taşımaktadır” dedi ve açıklamalarına şu şekilde son verdi: “COVID-19 aşısı, enfeksiyona yakalanma riskini azalttığı ve bağışıklığı güçlendirdiği için ‘’uzun süreli COVID’’ riskini azaltmaktadır. ‘’Uzun süreli COVID’’ tedavisinde etkisi kanıtlanmış belli bir ilaç henüz olmadığı için genellikle belirtilerin hafifletilmesine yönelik yaklaşımlar hekimlerce önerilmektedir. Belirtilerin hafifletilmesinde dengeli beslenme, fiziksel aktivite, uyku düzeninin sağlanması, COVID-19 aşısının yaptırılması, D vitamini takviyesi, doğal yoldan alınan probiyotikler ve koenzim bağışıklığı güçlendirerek toplum sağlığını sıkıntıya sokan bu enflamasyon önlenebilir.”

Haber Merkezi \ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.