Vücuda oldukça yararlı: Çamurla gelen şifa Deli Çermik Kaplıcası

Vücuda oldukça yararlı: Çamurla gelen şifa Deli Çermik Kaplıcası

Erzurum'un Köprüköy ilçesinde bulunan Deli Çermik olarak adlandırılan şifalı çamur banyosu, birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Özellikle yaz aylarında etkili olan çamur, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıklarına şifa oluyor.

Erzurum Köprüköy’de yer alan Deli Çermik şifalı çamur banyosu birçok derdin devasıdır. Yaz aylarında etkinliği artan çamur banyosu, Deli Çermik Kaplıcasının Tıbbı değerlendirme raporuyla da birçok rahatsızlığa iyi geldiği netleşmiştir.

camurke.jpg

TAM BİR ŞİFA KAYNAĞI

Köprüköy ilçesinde bulunan Deli Çermik Kaplıcası Erzurum'a 58 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kaplıcanın suyu 26 derece olup, bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir. Suyun Ph değeri 6.12, akım değeri ise 101 It/sn'dir. Kaplıca çamuru, romatizmal rahatsızlıklar, sedef, egzama gibi birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Kaplıca suyu, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları ile metabolizma bozuklukları tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle yaz aylarında daha elverişli olan Deli Çermik Kaplıcası çevre illerden oldukça ilgiyle karşılanmaktadır.

camur.jpg

SAYISIZ RAHATSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası Tıbbi Değerlendirme Raporuna göre, kaynak suyu çıkışta şeffaf ve berraktır. Tuz oranı sıfır, çözünmüş oksijen 6 ppm'dir. Romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere Romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde, ortopedik operasyonlar, Osteoratrit, kronik bel ağrısı gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarında, travma, tendinit, miyozit, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, cerrahi sonrası uzun zaman hareketsiz kalma durumunda mobilizasyon çalışmalarında, döküntülü ve kaşıntılı dermatolojik rahatsızlıklarda helioterapi ile kombine edilerek veya tek başına tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılır. Bunların yanı sıra kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde iyileştirme amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif dsitoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.

TEDAVİ UNSURU OLARAK KULLANILMAKTADIR

Kaplıcanın çamur havuzu kısmında, siyatik, cilt bakımı, romatizma, bel ağrısı ve kas gerilmeleri tedavisi amacıyla çamur banyosu yapılmaktadır. Çamur banyosu yaptıktan sonra kuruması ve tedavinin etki etmesi amacıyla vücutta çamurun bir süre bekletilmesi ve kaplıca suyu ile yıkanması gerekmektedir. Kaplıca çamuru ile alakalı Prof. Dr. Adnan Ceviz, “Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıca çamuru, romatizma hastalıklarında, kronik bel ağrısı, eklem hastalıklarında, yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, kaşıntılı ve döküntülü dermatolojik rahatsızlıklarda, cilt hastalıklarında tedavi unsuru olarak kullanılmaktadır” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca kaplıcada büyük bidonlarla çamur ve şifalı su satışı yapılmaktadır.

Rüveyda Aslıipek / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.