Whatsapp’ta bu kodlu numaralardan arandıysanız hemen şunları yapın

Whatsapp’ta bu kodlu numaralardan arandıysanız hemen şunları yapın

Türkiye’de vatandaşların cep telefonlarına WhatsApp aracılığı ile değişik ülkelerden aramalar yapılmaya başlandı. Tanımadığımız ve başka ülke kodlarıyla başlayan numaralardan gelen bu aramalar karşısında ne yapmalıyız? İşte cevabı:

Dolandırıcılarda yol yöntem bitmiyor; deşifre oldukça yeni yeni metotlar geliştiriyorlar. Dolandırıcıların yeni yöntemlerinden biri de whatsapp aramaları...Son dönemde sık sık yurt dışından whatsapp aramaları alan Türk vatandaşları aman dikkat; bu bir tuzak ve oltaya gelebilirsiniz. Whatsapp’ta özellikle bu kodlu numaralardan arandıysanız hemen şunları yapın:

Dolandırıcılar iş başında:

Son zamanlarda WhatsApp üzerinden yabancı numara aramalarının hayli arttığı gözleniyor. Peki kim bunlar, ne yapmaya çalışıyorlar? Vatandaşın cevabını aradığı bu sorulara mercek tuttuk.

Yazımızın başında belirtecek olursak, bu bir tuzak. Whatsapp üzerinden tanımadığınız ve +223 gibi alan kodu ile başlayan bir numaradan arandıysanız, sanmayın ki hatırlayamadığınız bir tanıdığınız sizle görüşmek istiyor.

NORMAL ARAMA İLE KARŞILIK VERDİYSENİZ...

Bilişim uzmanlarının tespitlerine göre, bu tür aramalar bir tuzak. Aslında uzun uzun çaldırılmıyorsunuz. Açamayacağınız kadar kısa süre çalıyor telefonunuz ve ekranınıza cevapsız çağrı düşüyor. Cevapsız çağrıyı görünce merakla geri aramaya yapabiliyorsunuz. Hele de normal arama yaptıysanız yandınız! İşte dolandırıcıların hedefi tam da bu, onlar da bunu istiyor zaten.

Uzmanlar "Bilerek yapılan aramalar değil. Rast gele numara çeviriyorlar kim düşerse artık. Whatsapp'tan profiline bakıyorsunuz, bir kadın fotoğrafı, kim ki bu diye merak ediyorsunuz, arıyorsunuz, mesaj atıyorsunuz, genelde cevap alamıyorsunuz. Bu kez normal arama yapıyorsunuz. İşte o zaman tuzağa düşmüş oluyorsunuz. Normal aramayı karşı taraf açtığı andan itibaren yüklü fatura gibi değişik tehlikelerle karşı karşıya kalıyorsunuz" dedi.

İŞTE O NUMARALAR

Profillerinde genelde genç kadın fotoğrafları olan bu cevapsız whatsapp aramasına geri dönüş yaptıysanız, tuzağa düşmüşünüz demektir. Görüşme nedeniyle çok yüksek telefon faturaları ile karşılaşabiliyorsunuz.

WhatsApp üzerinden gelen aramalarda en sık karşılaşılan kodlar ve ülkeleri şöyle:

  • +1: Amerika Birleşik Devletleri
  • +223: Mali
  • +225: Fildişi Sahili
  • +27: Güney Afrika
  • +62: Endonezya
  • +243: Demokratik Kongo Cumhuriyeti
  • +237: Kamerun
  • +227: Nijerya
  • +226: Burkina Faso
  • +232: Sierra Leone
  • +91: Hindistan

haber-ic.jpg

Aralarında Türkiye’nin de olduğu farklı alan kodları ile alınan aramalarda genellikle kadın ve erkek fotoğrafları kullanılıyor. Türkiye numaralı kayıtlara bakıldığında ise, Kore, Japonya veya farklı ülkelerden kadın fotoğraflarının WhatsApp profil fotoğrafı olarak kullanıldığı görülüyor.

BU NUMARALARDAN ARANDIYSANIZ NE YAPMALISINIZ

  1. Aramalara asla geri dönüş yapmayın
  2. Mesaj atmayın
  3. Aramaları açmayın
  4. Gönderilen linklere tıklamayın
  5. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın
  6. Numaraları engelleyin

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum