Yayınladığı emir tepki çekmişti: O Albay'a 40 bin TL para cezası

Yayınladığı emir tepki çekmişti: O Albay'a 40 bin TL para cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu TİHEK, eski Kayseri İkinci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İbrahim İlhan Coşkun'u büyük tepki çeken emri nedeniyle 40 bin lira idari para cezasına çarptırdı.

Kayseri'deki askeri fabrikada müdür iken çalışanlara sakal ve başörtüsü yasağı getiren emir yayınladığı belirtilen ve bu nedenle görevden alınan Albay İbrahim İlhan Coşkun’a idari para cezası verildi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu TİHEK, eski Kayseri İkinci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İbrahim İlhan Coşkun'u büyük tepki çeken emri nedeniyle 40 bin lira idari para cezasına çarptırdı.

İNCELEME TAMAMLANDI

TİHEK, Coşkun'un, 6 Eylül 2022'de görevli olduğu Kayseri İkinci Ana Bakım Fabrikası personeline ve ailelerine sakal ve başörtüsü yasağı getiren emir yayımlamasına ilişkin resen başlattığı incelemeyi tamamladı.

Kurumun Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, incelemenin sonucuna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem ulusal hem de uluslararası mevzuatla koruma altına alınan eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının, herkesin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmakta eşit olduğuna vurgu yaptığını söyledi.

AYRIMCILIK YASAĞI İHLALİ

Bu kapsamda, çalışma hakkı bağlamında din ve inanç temelinde ayrımcılık yasaklanarak söz konusu yasağın ihlali halinde idari yaptırım öngörüldüğünü belirten Kılıç, Coşkun'un, 6 Eylül 2022'de, Kayseri İkinci Ana Bakım Fabrikasındaki personele sakal ve başörtüsünü yasaklamasının "ayrımcılık yasağı ihlali" olduğunu bildirdi.

Kılıç, "Çalışanlara, lojmanda ikamet edenlere ve iş takibine gelenlere yönelik kılık-kıyafet sınırlaması getirilmesini, çalışma hakkı bağlamında din ve inanç temelinde ayrımcılık yasağı kapsamında değerlendirdik." ifadesini kullandı.

O dönem bazı sosyal medya hesaplarında yer alan söz konusu emrin yayımlanmadığı yönündeki iddialara değinen Kılıç, şunları söyledi:

"Kurumumuz konuya ilişkin olarak Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğünden bilgi ve belge talebinde bulundu. Genel Müdürlük tarafından gönderilen cevapta iddia konusu emrin İkinci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü tarafından 6 Eylül 2022'de yayımlandığı, 12 Eylül'de ise yürürlükten kaldırıldığı, toplam 6 gün süreyle uygulamada kaldığı belirtildi."

EMİR SEHVEN Mİ VERİLDİ?

Kılıç, 6 gün yürürlükte kalan emrin sehven verildiği iddialarına ilişkin ise şunları dile getirdi:

"Söz konusu emrin sehven yayımlandığı iddiası yeterli açıklamadan ve dayanaktan yoksundu. Emrin içerdiği kısıtlayıcı ve ayrımcı ifadelerden yola çıkarak yanlışlıkla yayımlandığı iddiasının makul ve objektif gerekçe olarak ileri sürülemeyeceği kanaatine vardık."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum