Yenilenen Sokağın Faturası Vatandaşa

Yenilenen Sokağın Faturası Vatandaşa

Verdiği hizmetler sık sık tartışma konusu olan CHP’li Çankaya Belediyesi kaldırım ve asfalt tamiratını vatandaşa fatura etti. Bu durumdan şikâyetçi olan bölge sakinleri evlerine gelen asfalt faturalarına isyan etti.

 

 

 

ONUR YIKILMAZ / HABERVAKTİM

 

Hizmette sınır tanımadığını belirten Çankaya Belediyesi Dikmen’de yaptığı kaldırım ve asfalt tamiratını vatandaşa fatura etti. Ücretini vatandaştan talep eden Çankaya Belediyesi “Yenilenen Sokağınızda Her Adımınız Sizi Mutluluğa Götürsün” şeklinde afişler asarak adeta bölge sakinleriyle dalga geçti. Vatandaşlara verilen asfalt faturalarında ‘vergi mahkemesine başvurabilirsiniz’ bilgisi ise dikkat çekiyor.

UYGULAMA YASAL DEĞİL

Yenilen sokağın ücretinin kendilerinden tahsil edilmesinin yasal olmadığını belirten bölge sakinlerinden Bora Türkistanlı, “Asfaltın ve kaldırımın parasını neden bizden alıyorlar. Biz o zaman neden vergi veriyoruz. Faturada yazan bilgiye göre vergi mahkemesine başvurabilirsiniz. Kanunlara uygun bir fatura ise neden böyle bir ibare kullanıyorlar. Diyelim ki yasal bir şey neden herkese gönderilmiyor. Yasada olabilir ama yasalsa neden vergi mahkemesine gidebilirsiniz ibaresi var. Yaşlısı var hastası var, kalbi olan var, nerden geldiği belli olmayan bu tebliğ insanları korkutabilir” dedi.

AFİŞLE DALGA GEÇİYORLAR

“Usulsüzlük olduğunu düşünüyorum” diyen Türkistanlı, “Maddi durumu iyi olmayan insanlar nasıl verecek bu parayı, sanki tutturabildiğine işlem yapılmış gibi. İhbar namenin içeriği ne olduğunu bilmiyoruz, her şey aklımıza gelebilir. E-devletle iletilebilir, e-postayla iletilebilir ya da telefona mesaj gönderebilirler, ne için aldıklarını, ne olduğunu açıklayabilirler. Kapıya postayla geliyor ne olduğunu anlamadan imzalaman isteniyor. Açık bir usulsüzlük var, Çankaya Belediyesi ‘Hayırlı uğurlu olsun’ diye afiş asıyor dalga geçer gibi birde. Afiş asmak demek bana göre belediyenin kendisinin yaptığı bir çalışma anlamına geliyor. Çifte standart var, tebliğin kime gittiği, kime gitmediği belli değil. Ben evde olmasaydım nerden haberim olacaktı, hiçbir şekilde haber verilmiyor” ifadelerini kullandı.

ASFALTI ARTIK BİZ YAPTIRIYORUZ

Kendilerine hiçbir bilgi verilmeden faturaların geldiğini öne süren Türkistanlı, “Asfaltı artık biz yaptırıyoruz, ben hayatım ilk defa böyle bir uygulamayla karşılaşıyorum. Çankaya Belediyesinin bunu yaptıracak bütçesi yok mu? Sosyal devlet değil miyiz? Böyle bir uygulama varsa asfalt ve kaldırım yapılırken bana bilgi verilmesi gerek. 5 lira bile borcumuz olsa telefonla ya da mail ile haber vermeyi çok iyi biliyorlar. En büyük sıkıntı mesai saatlerinde tebliğ ediyorlar, insanlar o saatte iş yerlerinde oluyor. Ben neyi imzaladım, kanunen gerçekten ödemem gereken bir faturaysa neden imza alıyorlar? Devlete borcumuz varsa imza atmadan alır, 3 tane imza attım neyin nesi haberim yok” diye konuştu. 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.