Yeşil Sol Parti en çok oyu İstanbul'dan aldı

Yeşil Sol Parti en çok oyu İstanbul'dan aldı

Yeşil Sol Parti en çok oyu İstanbul'dan aldı. Yeşil Sol Parti İstanbul'da 817.312 oy alarak 8 Milletvekili çıkarmaya hak kazandı. İstanbul'daki oy oranı ise yüzde 8.11 oldu. HDP, 3'ü büyükşehir olmak üzere 8 il ve 56 ilçe ve belde belediye kazandı.

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşti. Oy sayım ve açıklama süreçlerinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Yeşil Sol Parti Doğu Anadolu ve Doğu'da bulunan illerden oy alırken İstanbul'dan aldığı 817.312 oy dikkat çekti. İstanbul'daki seçmenlerin yüzde 8.11'i Yeşil Sol Parti'yi tercih etti. Yeşil Sol Parti en çok oyu İstanbul'dan aldı

Yeşil Sol Parti'nin 2. en çok aldığı il 559.325 oyla Diyarbakır, üçüncü en çok oy aldığı il ise 559.325 oyla Van oldu.

2012 yılında kurulan Yeşiller ve Sol Gelecek Parti'nin Genel Başkanları ise Çiğdem Kılıçgün Uçar, İbrahim Akın İstanbul'daki seçmenlere teşekkür etti.

HDP, 3'ü büyükşehir olmak üzere 8 il ve 56 ilçe ve belde belediyesini kazandı. HDP Muş’ta oyların yeniden sayılması için itiraz etti.

HDP 31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre kazandığı büyükşehir, il, ilçe ve belde sayısı belli oldu. HDP, Diyarbakır, Van ve Mardin olmak üzere üç büyükşehir belediyesi, Batman, Siirt, Kars, Iğdır ve Hakkari olmak üzere 5 il ile 40 ilçe ve 12 belde belediyesi kazandı.

HDP Genel Merkezi’ne gelen bilgilere göre Muş ve Iğdır’da HDP’nin oylarına müdahale edildi. Yapılan itirazlar sonucu Iğdır'da HDP'nin kazandığı duyuruldu.

HDP MUŞ'TA İTİRAZDA BULUNDU

Çoğunluğu HDP'nin olan 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı Muş’ta oyların yeniden sayılması için itiraz edildi. Eşbaşkan adayı Sırrı Sakık, “Yaşanan bu durum atanan kayyumlardan farklı değildir. Halkın iradesi gasp edildi. Bu tutumdan vazgeçilsin. Hakkımızı kimseye vermeyiz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Sakık, yaptıkları incelemede 103 sandıkta hatalar tespit ettiklerini, toplamda 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığını belirterek, tekrar sayım yapılmasını isteyeceklerini belirtti.

Sakık, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde aday olduğu Ağrı’da da itiraz üzerine yenilenen seçimleri kazanarak başkanlık koltuğuna oturmuştu. BDP adayı olan Sakık, AK Parti adayı Hasan Arslan’la yarıştığı seçimi 10 oyla kazanmıştı. AK Parti sonuçlara itiraz edince oy pusulaları yeniden sayıldı ve seçimin 1 Haziran 2014’te yenilenmesine karar verildi. Bu tarihte yapılan seçimi Sakık 23 bin 460 oy Arslan ise 20 bin 609 oy kazandı.

Iğdır'da gece saatlerinde HDP'nin yüzde 50.12, MHP'nin yüzde 46.65 oy aldığı duyuruldu.

MHP’li Kars Belediyesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ayhan Bilgen kazandı. HDP yüzde 29,53 ile birinci parti oldu. MHP’nin adayı Çetin Nazik (Cumhur İttifakı) ise yüzde 26,79 ile ikinci parti oldu. MHP ve AKP’nin oy kaybettiği Kars’ta, MHP 2014 yerel seçimlerinde 28,4, AKP 2018 genel seçimlerinde 36,90 oy almıştı.

DİYARBAKIR

Kayyım atanan Diyarbakır’da HDP yüzde 62.84 ile birinci parti olurken, AKP 31.02 ile ikinci sırada yer aldı.

Kayyım atanan belediyelerden Sur, Bismil, Çınar, Dicle, Ergani, Bağlar, Hazro, Kulp, Lice Silvan, Kocaköy, Kayapınar, Eğil ve Yenişehir belediyelerinde HDP kazandı. Hani, Çermik belediyelerinde ise AKP önde görünüyor.

MARDİN

Kayyım atanan Mardin’de HDP’nin adayı Ahmet Türk yüzde 56.18 ile birinci oldu. AKP yüzde 38,55 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonucuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Ahmet Türk, “Nerde kalmıştık…” ifadelerini kullandı.

BATMAN

Resmi olmayan sonuçlara göre kayyım atanan Batman Belediyesi'ni yüzde 65.54 oy oranı ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) kazandı.

SİİRT

Siirt’e resmi olmayan sonuçlara göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 48,76 oy oranıyla Siirt Belediyesi’ni kazandı. 2016 yılında kayyım atanan Siirt Belediyesi’ne HDP’nin adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar seçildi.

VAN

Kayyım atanan Van’da resmi olmayan sonuçlara göre HDP yüzde 53.72 oy oranı ile birinci sırada, AKP yüzde 40.58 ile ikinci sırada yer aldı.

HAKKARİ

Kayyım atanan Hakkari’de resmi olmayan sonuçlara göre HDP yüzde 59,75 oy oranı ile birinci sırada AKP yüzde 33,09 ile ikinci sırada yer aldı.

ARDAHAN

Ardahan'da belediye AKP’den CHP’ye geçti. CHP’nin adayı Faruk Demir yüzde 48,46 ile birinci oldu. AKP adayı Yunus Baydar (Cumhur İttifakı) ise yüzde 40,58 ile ikinci sırada yer aldı. Ardahan’da HDP’nin oyları belirleyici oldu. 2018 genel seçimlerinde yüzde 23,57 oya sahip olan HDP kentte aday çıkarmamıştı.

KARS

MHP’li Kars Belediyesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ayhan Bilgen kazandı. Kars’ta HDP yüzde 29,53 ile birinci parti oldu. MHP’nin adayı Çetin Nazik (Cumhur İttifakı) ise yüzde 26,79 ile ikinci oldu.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.