Yılda 200 bin KANSER teşhisi

Yılda 200 bin KANSER teşhisi

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Öksüzoğlu, ülkemizde her yıl yaklaşık 200 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğunu, kansere neşter vurulabilmesi için tütün ürünlerinden uzak durup ideal vücut ağırlığımızı korumamız gerektiğini söyledi. 

Ankara İli 3. Bölge Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Dr. A. Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu   Prof. Dr. Ömür Berna Öksüzoğlu,  çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan kanser ile ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

KOMŞU ORGANLARI TEHDİT EDİYOR
İnsan vücudundaki bir doku veya organı oluşturan hücrelerin normal büyüme ve gelişme rotasından çıkarak kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde çoğalması sonucu gelişen habis urların genel adına 'kanser' denildiğini açıklayan Öksüzoğlu, kanserli hücrelerin kan akımı ve lenf akımını yoluyla komşu organlara rahatlıkla yayılabildiğini söyledi. 

İKİNCİ ÖLÜM SEBEBİ: KANSER
Öksüzoğlu, kanserin günümüzde sıklıkla karşılaşılan halk sağlığı sorunu olduğunu kaydederek, kanserin dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık görülen 2. ölüm sebebi olduğuna dikkat çekti. Kanserle tanışan kişi sayısının her geçen gün arttığını da belirten Öksüzoğlu, "Dünyada her yıl yaklaşık 12-14 milyon kişi kanser tanısı almakta ve her yıl yaklaşık 7-8 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 2050 yılında 24 milyon kişinin kanserle tanışacağı ve yaklaşık 16 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği hesaplanmaktadır" dedi. 

TÜRKİYE'DE HER YIL 174 BİN KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ 
Ülkemizdeki kanser verileriyle ilgili bilgi veren Öksüzoğlu, "Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nın 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 174 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta olup bu sayının yaklaşık 103 binini erkekler oluşturmaktadır. Ülkemizde yıllık kanser insidansı kadınlarda yüzbinde186.5, erkeklerde 267.9 olarak saptanmıştır. Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanser akciğer kanseri olup tütün ve tütün ürünlerine bağlı kanserler önemini korumaya devam etmektedir. Erkeklerde tütün ve tütün ürünlerine bağlı kanserler arasında direk olarak tütün ve tütün ürünlerine atfedilen vaka sayısı 30 bin 779’dur. Ülkemizde, kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Bir yıl içinde toplam 17 bin 531 kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur. Obeziteye atfedilen vaka sayısı toplamda 6 bin 180 civarında tahmin edilmektedir" diye konuştu. 

KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK
Tütün kullanımı ve obezite sonucu meydana gelen kanserin önlenebilir olduğuna, ancak sıkı bir mücadele gerektirdiğine dikkat çeken Öksüzoğlu, "Yaklaşık her beş kanserden biri sigara kullanımı sebebiyle gerçekleşmektedir. Tütün ile mücadelenin başarıyla yürütülmesi ile akciğer kanseri başta olmak üzere larenks, mesane, pankreas, serviks, farenks ve ağız boşluğu kanserleri büyük ölçüde yok edilebilecektir. Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 15 milyon kişi tütün kullanmaktadır" diyerek bağımlılara sigarayı biran önce bırakmaları çağrısında bulundu. 

ERKEN TANI ÖNEMLİDİR
Kanser hastalığında erken tanının önemine de vurgu yapan Öksüzoğlu, "Birçok kanser türünün erken tanısı mümkündür. Erken tanı ile kanserden ölümler azaltılabilir. Ülkemizde, başlıca 3 kanserde toplum tabanlı tarama ve erken tanı için aşağıdaki standart yaklaşımlar oluşturulmuştur: 1- Meme kanseri: 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi. 2- Serviks (rahim ağzı) : 30-65 yaş arası kadınlardan her 5 yılda bir rahim ağzından smear alınması veya HPV testi 3- Kolorektal kanser (bağırsak): 50-70 yaş arası tüm bireylere her 2 yılda bir dışkıda gizli kan, 10 yılda bir kolonoskopi" şeklinde konuştu.

KANSERDEN ASLA KORMAYIN 
Öksüzoğlu kanser hastalığına yakalanmak istemeyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:  "Kanserden korunabilmek için; sigara dahil tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenmesi, düzenli fiziksel aktivite ile ideal vücut ağırlığının korunması, güneş ışını, kirli hava gibi çevresel maruziyetlerin en aza indirgenmesi kendimize ve sağlığımıza yapabileceğimiz en önemli yatırımlardır. Kanserden korkmamalı, hekiminize başvurmaktan çekinmemelisiniz." 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.