Yıldırım Roket Takımı gençleri gözünü Teknofest birinciliğine dikti

Yıldırım Roket Takımı gençleri gözünü Teknofest birinciliğine dikti

Teknofest, düzenlendiği ilk günden beri pek çok yarışmasıyla gençleri teknolojinin odak noktasında tuttu. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, teknoloji takımı öğrencileri de tasarlamış oldukları füzeyle yarışmaya katılan gruplardan biri oldu.

2018 yılında ilk kez düzenlenen dünyanın ilk ve tek Uzay, Havacılık ve Teknoloji Festivali Teknofest, beş yılda toplam 8’nci etkinliğini Cumhuriyet’in 100. Yılına özel Ankara’ya taşındı. Başkentteki ilk Teknofest’e ilgi, ilk günden çok yoğun oldu. Ziyaretçi noktasında yüzbinlerle ifade edilebilen katılımcının geldiği Teknofest, üniversitelerin de göz bebeği oldu. Ankara’nın ve Türkiye’deki diğer şehirlerinden üniversitelerin boy gösterdiği alanda, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin teknoloji takımı ilgi çekti. Üniversite gençlerinin tasarladığı özel görev füzesi, alandaki yoğun ziyaret noktalarından biri oldu.

12.jpg

ORTA İRTİFADA MENZİL 3 BİN MİL

Yıldırım Füze Takımı üyeleri Abdülkadir Ömer Bilgü ve Batuhan Karahan, tasarladıkları orta irtifa füzenin detaylarını Gazeteilksayfa.com’a özel anlattı. Gazetemize konuşan üniversiteli gençler, “Görmüş olduğunuz roket, Teknofest’in orta irtifa kategorisi kapsamında bizim üretmiş olduğumuz bir roket. Bu roket, 3 bin metre irtifaya çıktığı zaman, paraşütünü açarak yeniden aşağı iniyor. Bu roket savaş başlığı taşımıyor. Daha çok özel görevlerde kullanılmak üzere tasarlandı. Yani üzerinde faydalı bir yük var. 3 bin fite çıktığında iki tane paraşüt açıyor. Biri kendi gövdesini indiriyor. Diğer kısmı ise faydalı yükü indiriyor. Faydalı yüklere örnek vermek gerekirse bunlar; belirlenen bir alana İHA göndermek, robot göndermek, herhangi bir duruma karşılık veri aracı olarak söylenilebilir” dedi.

14.jpg

UZAY ROKETİ MANTIĞIYLA HEDEF TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ

Füze denilince akla ilk savaş silahı gelse de Batuhan Karahan ve Abdülkadir Ömer Bilgü, tasarladıkları füzenin tamamıyla özel görevlerde kullanılması amacıyla hazırlandığını aktardı. Ayrıca füze yazılımlarının da kendilerine ait olduğunu belirten ikili, sözlerine şöyle devam etti:

“Geliştirme aşamasında olduğumuz bu ürün, 3 bin fite çıktığında yumuşak geçme yapıyor. Bu roket aslında uzaya gönderilen uydularla aynı mantığa sahip. Ateşli füzelerden daha çok, faydalı ve bilgi verici işler için kullanılıyor. Roketteki mantık, içerisinde taşıdığı görev yükünü sıkıntısız bir şekilde hedef noktasına ulaştırmaktır.”

Bütün bunların yanında bir sonraki yarışmaya güçlü bir şekilde hazırlandıklarını belirten Bilgü ve Karahan, “Ayrıca füzenin bütün kartları da kendimize ait. Füze kartlarının yazılımlarını da bizler kendimiz üretiyoruz. Bir sonraki hedefimiz Teknofest’te derece almak. Projenin sonucunu birincilikle taçlandırmak istiyoruz” diyerek hedeflerinden bahsetti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.