Yılın 3. MGK'sı toplanıyor: Kırmızı kitap gündemde

Yılın 3. MGK'sı toplanıyor: Kırmızı kitap gündemde

3. Milli Güvenlik Kurulu 28 Mayıs Salı günü Beştepe'de toplanacak. Toplantının asıl gündemi terörle mücadele olacak. Öte yandan İsrail'in Gazze'deki saldırıları ile İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybetmesi de değerlendirilecek.

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 28 Mayıs Salı günü toplanacak. Bu yılın üçüncü MGK toplantısının ana gündem maddesi terörle mücadele olacak.

GÜVENLİK KONULARI MASADA

Toplantıda, yurt içinde ve sınır ötesinde yürütülen terörle mücadele operasyonları başta olmak üzere stratejik, bölgesel ve ulusal güvenlik konuları ele alınacak. Ayrıca, sınır güvenliği kapsamında yürütülen faaliyetler de değerlendirilecek.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası ve Ortadoğu'ya etkileri de masaya yatırılacak. Bölgede oluşabilecek olası istikrarsızlıklara karşı alınabilecek tedbirler görüşülecek. İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması, acil ve tam ateşkes çağrısı yapılması, insani yardımların ulaştırılması ve iki devletli çözüm için harekete geçilmesi gibi konular da gündemde olacak. İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin devletini tanıyacağını açıklaması ve bu sayının artırılması için yürütülecek diplomatik girişimler de tartışılacak.

YUNANİSTAN İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Kurul, Yunanistan ile normalleşme sürecini de değerlendirecek. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Ankara ziyaretinde pozitif gündeme odaklanma mesajı verilmiş ve iki tarafın da olumlu iklimi pekiştirme taahhüdünde bulunmuştu. Bu çerçevede, atılabilecek ortak adımlar ele alınacak.

Ayrıca MGK'nın gündeminde ABD ile ilişkiler de olacak. Özellikle F-16 tedarik ve modernizasyon süreci başta olmak üzere, iki ülke arasındaki diğer konular kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek.

KIRMIZI KİTAP'IN GÜNCELLENME ÇALIŞMALARI

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, kamuoyunda bilinen adıyla kırmızı kitap, güncellenmeye devam ediyor. Onuncu kez yenilenecek belgede, ilk kez 'yapay zeka' kavramı da yer alacak. Yıl bitmeden MGK onayına sunulacak olan kırmızı kitap, 2025 yılında yürürlüğe girecek. Bu hazırlıkların da MGK toplantısında ele alınması bekleniyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.