Yılların döşemeci ustasından gençlere çağrı: Kendinize gelin

Yılların döşemeci ustasından gençlere çağrı: Kendinize gelin

Ankaralı döşemeci ustası Hüseyin Yalvaç, yeni zanaatkarlar yetişmemesinden şikayet etti. Çırak bulamadıklarını belirten Yalvaç, gençlere seslenerek “Kendinize gelin, kendinizi geliştirip zanaat sahibi olun, bileğinize altın bir bilezik takın” dedi.

41 yıllık döşemeci ustası Hüseyin Yalvaç, yerlerine yeni zanaatların yetişmemesinden şikayet etti. Çırak bulamadıklarını belirten Yalvaç “Belki de bir tek oğlum var bu işi devam ettirecek. Kimse bu gibi işleri yapmak istemiyor” dedi.

Ankaralı döşemeci ustası Hasan Yalvaç, 41 senedir yaptığı işte son dönemde çırak yetiştirmenin çok zor olduğunu, bu nedenle ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Döşemeciliğin sadece bir oturma grubunu söküp değiştirip takmaktan ibaret olmadığını söyleyen Yalvaç, ‘’Yeri geliyor ince işçilikli eşyalarla uğraşıp onlara günümüzü veriyoruz. Sökmesinden takmasına kadar. Elimizdeki ürüne adeta evrim geçirtip yeniden doğuruyoruz’’ dedi.

foto-1.gif

"OĞLUMDAN BAŞKA ZANAATIMI YAPACAK KİŞİ YOK"

Döşemeci Hüseyin Yalvaç meslekte bu sene 41. senesinin dolduğunu belirterek, 41 senede sadece oğlunun yanında yetiştiğini söyledi. Yalvaç, zanaatı aktaracak yeni bir neslin olmadığını belirterek; şunları kaydetti: ‘’Bizler usta-çırak ilişkisini görerek büyüdük ve bu doğruda yetiştik. Ustamıza hürmetimiz vardı. Şu anda baktığımız zaman gençlerimiz bir işsizlikten söz ediyor ama kimse elini taşın altına koyup bir şeyler öğrenmek için çabalamıyor. Hep daha kolay işlerden daha çok para kazanayım, mücadele etmeyeyim kestirmeden köşeyi döneyim diyor. Ama günün sonunda o iş öyle olmuyor. Bu meslek kimse görmese de önü açık olan bir zanaattır. Buraya çırak olarak gelenlerin çoğu meslekte bir gelecek göremiyorlar ya da işi hevessiz yapıyorlar. Bileğinin hakkıyla yapan, işinde iyi olan insan bu meslekten de kazanmasını bilir. Bu zanaat o yüzden altın bir bileziktir. Benden sonra bir tek oğlum kaldı ve yaparsa bu zanaatın devamını kendisi getirecek.”

foto-2.gif

"BİR DÖŞEME USTASI VEYA ÇIRAĞI ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA KAZANIYOR"

Yalvaç, son dönemlerde zanaatkar yetişmediğini kendilerini son nesil olarak gördüklerini söyleyerek, gençlere çağrı yaptı: ‘’Benim sokaklarda başıboş gezen gençlere bir çağrım var. Kendinize gelin bu tarz yerlerde geliştirin kendinizi ve bileğinize altın bir bilezik takın. Hemen işin para kısmında olursanız işin başında kaybeden siz olursunuz. Bu işi hakkıyla yapan bir çırak veya döşeme ustası iş olduğu müddetçe asgari ücretin gerçekten üzerinde gelir elde ediyor. Çünkü bizim işimiz el emeği el işçiliği. Haliyle de gelir skalamız diğer mesleklere göre biraz daha yüksek ve işçiye verilen ücret de aynı şekilde.”

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.