YÖK Başkanı Erol Özvar: Türkiye orjinli makalelerin artması önemli

YÖK Başkanı Erol Özvar: Türkiye orjinli makalelerin artması önemli

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ankara’da kurul binasında organize edilen ‘Üniversite Dergileri: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı 2022’ programına katıldı. Özvar, “Türkiye orjinli makalelerin artması önemli” dedi.

YÖK Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol ÖzvarÜniversite Dergileri: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’na katıldı. Özvar, Türkiye’deki üniversitelerin kendi dillerinde yaptıkları yayınların uluslararası dille yapılan yayınlar kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye orijinli makale sayısının her gün artıyor olmasını çok önemli” dedi.

BASKILI YAYINCILIĞIN YERİNİ DİJİTAL YAYINCILIK ALIYOR 

Özvar, kendi dilini zenginleştirmeyen ve bilimsel bir yayın aracı olarak kullanmayan üniversitelerin uzun vadede dünya ile ilgili bir söz söyleme imkanı olmayacağını dile getirdi. Üniversitelerin tek amaçlarının bilimsel araştırmalar olmadığına dikkat çeken Özvar, yapılan bu bilimsel araştırmaların kamuoyu ve bilim dünyası ile paylaşılması gerektiğini söyledi.

Akademik yayıncılığın dünyada büyük bir ticaret faaliyeti olduğunu belirten Özvar, dünya akademik yayıncılığının durumuna ilişkin eleştiriler olduğunu, muhtelif kurum ve kuruluşların alternatif arayış yaptıklarını kaydetti. Özvar yüksek bütçeli yayınevlerinin ticari sebeple yürüttüğü platformlara sahip dergilerin bilimsel makalelere baskınlık kurduğunu açıkladı. 

Üniversite dergilerinin birçok avantajı olduğuna dikkat çeken Özvar, ‘DergiPark’ projesi sayesinde üniversite dergilerinin çoğunun erişime açık olduğunu ve maliyet sorunu yüzünden basılı yayıncılığın giderek yerini dijital yayıncılığın aldığını ifade etti. 

15ceff05b8936273968be5fe6f0ba1bb.jpg

 ÜNİVERSİTE DERGİLERİ ÖRNEK DAVRANIŞLAR SERGİLEMELİ 

Üniversite dergilerinden öncelikli beklentisinin akademik yayın süreçlerinde örnek davranışlar sergilemesi olduğunu aktaran Özvar, son dönemlerde benzerlik oranını belirleyen yazılımların kullanımının arttığını ve yazılan bir makalenin intihal olup olmadığını o konuda uzman hakemlerin makaleye atanmaları sayesinde bulunacağını belirtti. Aynı zamanda Özvar, akademik süreçler uygun olmayan davranışlar sergileyen üniversite dergilerinin tespit edilip yaptırım uygulanacağını da bildirdi. 

Özvar, üniversite dergilerinin uluslararası mecralarda görünürlüğünün artmasını istediğini belirterek Türkiye’nin doküman sayısını en fazla artıran ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda Özvar, Scopus verilerine göre, 2021 yılında toplam doküman sayısı 5 milyona yaklaşmış bir haldeyken Türkiye adresli araştırmalara ait 67 bin 150 dokümanın olduğunu söyledi.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.