Yurdun batısına 'çöl tozu' uyarısı!

Yurdun batısına 'çöl tozu' uyarısı!

Uzmanlar, hem yararı hem de faydası olan çöl tozunun önümüzdeki haftalarda Türkiye'de görülebileceğini kaydediyor. Verimli bir yıl geçirilebileceğini kaydeden uzmanlar, solunum yolu hastalıklarına sahip olanlara ise maske uyarısı yapıyor.

Türkiye'de bu hafta Kuzey Afrika'dan taşınan çöl tozu etkili olacak.

Sahra Çölü üzerinden geldiği bilinen tozun yurdun batı kesiminde çamurlu yağışlara sebep olabileceği öngörülüyor. Uzmanlar ise bunun topraklar için faydalı olacağını dile getiriyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte yağışa bağlı olarak kırmızı çamur görülme ihtimalini vurgulayan uzmanlar, bu çöl tozlarının içinde birçok besleyici element olduğunu vurguluyor. Kırmızı çamurun ise demir anlamına geldiğini aktaran uzmanlar, verimli bir yıl olacağına işaret ediyor.

MASKE UYARISI

Sahra çölü üzerinden gelen toz için Solunum rahatsızlığı olan vatandaşlara ise partikül tutucu maske takmaları öneriliyor.

ÇÖL TOZUNUN OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ

Konuya ilişkin çalışma yürüten uzmanlar çöl tozunun hem olumlu hem de olumsuz yanlarına vurgu yapıyor. Uzmanlar, çöl tozunun sebep olabileceklerini şöyle aktarıyor:

  • Çöl tozu, atmosferde bulut oluşumunu ve güneş ışığının yeryüzüne ulaşmasını etkileyebilir. Ayrıca, çöl tozu partikülleri, hava kalitesini düşürebilir ve solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.
  • Çöl tozu, farklı bölgelerdeki toprakların mineral içeriğini ve beslenme dengesini değiştirebilir. Ayrıca, çöl tozu partikülleri, bitkilerin fotosentez sürecini etkileyebilir ve bitki büyümesini olumsuza çevirebilir.
  • Çöl tozu, rüzgarlar aracılığıyla deniz ve okyanuslara taşınabilir. Bu toz partikülleri, suyun besin dengesini değiştirebilir ve deniz yaşamını etkileyebilir. Ayrıca, çöl tozu, deniz suyunun rengini değiştirerek uydu görüntülerinde belirgin hale getirebilir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.