Yurt dışı piyasalar hareketli: ABD’de faiz indirimi beklentisi ertelendi

Yurt dışı piyasalar hareketli: ABD’de faiz indirimi beklentisi ertelendi

ABD'de ocak ayı enflasyon verilerinin ardından faiz indirimi beklentileri ötelendi. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisinin de beklentilerin üstünde kalmasıyla birlikte ABD endekslerinde haftanın son işlem gününde zayıf kapanışlar gözlendi.

ABD'de yüksek gelen ocak ayı enflasyon verileri sonrası faiz indirimi beklentileri ötelendi. TÜFE verisinin ardından ABD'de cuma günü açıklanan ÜFE verisi de beklentinin üstünde kaldı.

ABD ekonomisine dair yumuşak iniş senaryoları ve teknoloji hisselerindeki ralli, endekslerdeki düşüşü sınırladı. Dow endeksi cuma günü %0.37, S&P 500 endeksi %0.48 ve Nasdaq endeksi %0.82 oranında geriledi.

1-004.jpg

ÇİN HAFTAYA POZİTİF GİRDİ

Avrupa'da ise İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentileriyle birlikte borsalar yükselişle haftayı tamamladı. Eurostoxx 600 endeksi haftanın son işlem gününde +%0.62 seviyesinde yükseldi.

ABD piyasaları hafta başında resmi tatil nedeniyle kapalı olacak ancak vadeli tarafta ABD endeksleri Hong Kong ve İngiltere borsalarında işlem görmeye devam edecek. Çin piyasaları tatil sonrasında pozitif bir açılış gerçekleştirdi. Çin Merkez Bankası, orta vadeli kredi faiz oranını beklentilere paralel olarak değiştirmedi. Asya borsaları genel olarak pozitif kapanışlar yaşadı.

3-003.jpg

HAFTANIN GELİŞMELERİ

Bu hafta ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, imalat ve hizmet sektörü PMI endeksleri ile ikinci el konut satışları verisi açıklanacak. Avrupa'da ise Euro Bölgesi'ne ilişkin cari işlemler dengesi verisi, tüketici güven endeksi PMI verisi ve ocak ayı tüketici fiyat endeksi açıklanacak. Özellikle TÜFE verileri, ECB'nin faiz indirimi beklentileri üzerinde etkili olabilir.

Asya'da ise Japonya'da dış ticaret dengesi verileri ile imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Salı günü Çin Merkez Bankası’nın 1 ve 5 yıl vadeli gösterge borç verme faiz oranlarına ilişkin kararı izlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.