Zeka geriliği ve ölüme neden olabilen meningokok menenjiti nedir, belirtileri nelerdir?

Zeka geriliği ve ölüme neden olabilen meningokok menenjiti nedir, belirtileri nelerdir?

Zeka geriliği ve ölüme neden olabilen meningokok menenjiti merak konusu oldu. Kamuoyunda pek bilinmeyen bu hastalıkla ilgili merak edilenleri derledik. Meningokok menenjiti nedir, belirtileri nelerdir? Hangi yaş gruplarında görülür?

Sağırlık, zeka geriliği ve ölüme neden olabilen meningokok menenjiti merak konusu oldu. Kamuoyunda pek bilinmeyen bu hastalıkla ilgili merak edilenleri derledik. Zeka geriliği ve ölüme neden olabilen meningokok menenjiti nedir, belirtileri nelerdir? Hangi yaş gruplarında görülür?

EN FAZLA 5 YAŞ ALTI ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Cenk Çelik, meningokok menenjitinin her yaş grubunda görüldüğünü, en fazla 5 yaş altı çocukların etkilendiğini söyledi.

ERKEN TEDAVİ ŞART

Meningokok menenjitinin en sık görüldüğü yaş grubunun ise 1 yaş altı olduğunu belirten Çelik, bakteriyel bir etkene sahip bu hastalığın tedavisine uygun antibiyotiklerin etkin rol oynadığını kaydetti.
Uzm. Dr. Çelik, meningokok menenjitinin sebep olduğu komplikasyonlara ilişkin de şu bilgileri verdi: "Hastalık, şikayetler ilk ortaya çıktığı dönemden itibaren 24 saat içinde hızla ilerliyor. Tedavide geç kalındığında; uzuv kayıpları, sağırlık ve zeka geriliği gibi komplikasyonlarla beraber ciddi oranda ölümle sonuçlanıyor. Tedavide en yüksek başarı başlangıç döneminde. Ateş, kusma, huzursuzluk ve beslenme bozukluğu gibi semptomlar çoğu enfeksiyon hastalığı ile karıştırılabileceğinden korunma, birincil yöntem."

AŞI ÖNERİSİ

Mevsimsel grip aşıları ve aşı takvimindeki diğer rutin aşılamaların meningokok menenjitinden korunmada etkin olmadığını vurgulayan Doktor Çelik, "Grip aşısı, her yıl kış aylarında görülmesi beklenen influenza virüslerine karşı etkin bir koruma sağlıyor. Çocuklarda ciddi sonuçlara neden olan meningokok menenjitin etkeni Neisseria Menengitis bakterisidir. Çocuklarımızı menenjitin en sık bakteriyel nedeni olan bu etkenden korumak için meningokok aşılaması uygulanmalı. Ne mevsimsel grip aşıları ne de ulusal aşı takvimindeki diğer rutin aşılamalar meningokok menenjitinden korunmada etkin değildir" dedi.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.