Emrah ÖZCAN

Emrah ÖZCAN

2 Kere 2=22

2 Kere 2=22

Yarıyıl tatili başladı. Geçtiğimiz Cuma günü birçok öğrenci karnelerini aldı. 

Aldı almasına da karnedeki notlar ne kadar öğrencinin başarısını yansıtıyor tartışılır halde.

Veliler çocuklarının başarısıyla övünüp, birbirleri ile yarışa dursunlar, Cuma günü şahit olduğum ilginç bir olayı burada paylaşma gereği duydum. Cuma günü gazetenin önünde arkadaşlarla sohbet ederken 2 ilkokul öğrencisi ile karşılaştık. Çocukların ellerinde karneleri vardı. Biraz muhabbet ettik, daha sonra her yetişkin gibi çocukları hemen soru yağmuruna tuttuk.

Karnelerini alıp incelediğimde öğrencilerden birinin karnesinin baya kötü olduğunu fark ettim. Diğeri de iyi sayılmazdı ama kötünün iyisi. Notları kötü olan öğrencinin karnesine baktığımda en yüksek puanın Beden Eğitimi dersi, daha sonra 52 ile matematik dersi olduğunu farkettim. En azından matematiğin diğerlerinden daha iyiymiş diye öğrenciye takılırken, her yetişkin gibi çocukların bilgisini çarpım tablosu sorarak sınamak istedik. İstedik istemesine de eşşeklik ettiğimizi sonradan farkettik. Çocuklardan birine 2 kere 2 kaç dediğimizde 22 cevabını aldık. 6 kere 2 kaç dediğimizde de 62- 35 vb. cevabını aldık. Belki yanlış anlamıştır diye “çarpma” sorduğumuzu üstelememize rağmen her sorduğumuz da ağzı açık bırakacak cevaplar aldık. 

Çocuk verdiği cevaplarla uzun yıllardır sürekli tartıştığımız eğitim sistemini iki dakikada özetlemişti. 5’ini sınıf olmasına rağmen çarpım tablosunun daha ilk basamaklarını dahi bilmiyordu. Üstelik bunu bilmeden 5 yıl sınıf geçmişti. Şimdi burada çocuğa suç bulmak kimin haddine? Burada suçlu 5 yıl boyunca bu çocuğa çarpım tablosunu dahi öğretemeyen öğretmenler mi, yoksa yıllardır sürekli ayarlarıyla oynanan eğitim sistemi mi ? Seçimi siz yapınız..

Bu arada daha sonra belki çoçukta özgül öğrenme güçlüğü, zihinsel yetersizlik vs. gibi herhangi bir tanısı vardır diye uzunca bir muhabbet ettim. Anladığım kadarıyla diğer öğrencilerden bir farkı yoktu. En güzeli ise anlayacağı dilden çarpma işlemi nasıl yapılır onu anlattım. Parayı örnek verdim, gayette iyi öğrendi. Uzunca anlattıktan sonra tekrar sordum:

-Sağ cebinde 5 lira sol cebinde 5 lira varsa kaç tane 5 liraya sahipsin?

-2 tane abi.

-Peki, 2 tane 5 lira, yani 2 kere 5 ne yapar?

-10 yapar abi. 

Benzer şekilde birkaç soru daha sorduğumda birçoğunu bildi. Şimdi burada eğitim sistemi ezbere yürüdüğünden mi çocuk bilemedi, yoksa konu çocuklara anlayacağı bir şekilde öğretilmediğinden mi?

Kim bilir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR