Şule Erciyas

Şule Erciyas

Allah (cc) ilk emri

Allah (cc) ilk emri

Okumak insana her şekilde yardımcı ve ulaşmak, öğrenmek ve istemiş olduğumuz şeyleri öğrenmemize yardımcı olandır.

Okumayı sadece lise, üniversite olarak düşünecek olursak bu yanlış olur.

Allah (C.C) biz insanları nasıl okumamız gerektiğini öğretmiştir

Okumak beşikten mezara kadar yapmamız gereken en önemli şeydir. Kişinin okuması onun ileride yapması gereken işleri öğretir.

Allah (C.C) bize Akıl, irade ve Kuran vermiştir. Biz mümin insanlar bundan uzaklaşmamamız gerekir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) Muaz bin Cebel (R.a) Yemene hâkim öğretici olarak gönderirken kendisine şöyle sormuştur. Yemende ne ile hükmedeceksin? Muaz ise Kuran ile hükmedeceğim dedi.

Peygamber Efendimiz aradığını Kuran-ı Kerimde bulamazsan ne yapacaksın buyurdu, Muaz Resulullahın sünnetiyle hükmedeceğim dedi.

Peygamberimiz onda da bulamazsan ne yapacaksın buyurdu, Muaz bin Cebel kendi görüşümle hükmedeceğim diye cevap verdi 

Peygamber Efendimiz (S.AV) verdiği cevaplardan çok memnun oldu ve Allaha hamd etti.

Yani Peygamberimizin zamanında Allah elçisinin yanındaki Sahabeler Allah’ın emirlerinden sonra akla mantığa ters olmayacak şekilde cevap veriyorlar. Bize bugün zor sorular geldiği zaman acaba düzgün cevaplar verebiliyor muyuz?

Allah bizlere de ilim kapılarını açsın nasıl ki Sahabeler iman yolunda ilerledilerse Rabbim bizlere de ilerlemeyi nasip etsin. Okumak insana here yönden ufkumuzu açan bizi her zaman en doğru şeylere ulaştırır.

Allah’ın ilk vahyi 'oku'dur. Öyle değil mi.

Allah (C.C) Alak suresinde bizlere güzel bir şekilde nasıl okumamız gerektiğini anlatmıştır. İlk inen sure Alak suresidir.

Alak suresi okumanın önemini vurgulamakla insanın neden yaratıldığına dikkat çeken suredir. Peygamber Efendimiz (S.AV) yalnız kalmayı adet edindiği Hira mağarasında iken Ramazan ayının 27 (yirmi yedi) gecesi ( Pazar- Pazartesi) tan yerinin ağırmaya başlamasından az önce ufukta nurdan bir şekil görmüş o zamana kadar hiç karşılaşmadığı nurdan varlığın (Cebrail)’ in kendisine seslendiğini duymuştur.

Hz. Peygamber Efendimiz olayı şöyle anlatmaktadır. ‘‘Melek bana okumamı emretti. Kendisine okuma bilmediğimi söyledim. Beni kollarının arasına alıp kuvvetli sıktı. Sonra “Oku” diye tekrar etti. Ben yine okuma bilmem dedim. Beni tekrar kollarının arasına aldı. Ben yine okuma bilmem dedim Üçüncü defa kollarının arasına alıp daha kuvvetlice sıktıktan sonra bıraktı ve şöyle dedi.

‘‘Yaratanın Rabbi adıyla oku o insanı alaktan yarattı, kan pıhtısından yarattı, oku Rabbin sonsun Kerem sahibidir. Alak Suresi 96/3-4-5 O kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediklerini öğretmiştir’’

Allah bize verdiği bu surede maksat bizlerin okuyup anlamamız için çok güzel suredir.

Allah bizlere okumayı anlamayı, yaşamayı öğrendiklerimizle amel etmeyi nasip etsin. Allah-u Teâla bizleri nasıl bulmak nasıl görmek istiyorsa öyle olmayı nasip etsin. Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR