Alzheimer hastalığında yeni riskler ortaya çıktı

Alzheimer hastalığında yeni riskler ortaya çıktı

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burcu Polat, Alzheimer hastalığında yeni bir risk faktörünün oluştuğunu belirtti.

Karar’ın haberine göre, Alzheimer'ın tedavisinde yeni terapilere yol açabilecek önemli bir bulgu ortaya çıktı. Frontiers in Aging Neuroscience bilimsel dergisinde yayımlanan bu çalışma, Alzheimer hastalarında ışığa maruz kalmanın semptomları etkileyebileceğini gösteriyor. Bazı hastalarda, günbatımı sendromu olarak adlandırılan fenomenle karşılaşılabilir ve bu durum Alzheimer semptomlarının günün geç saatlerinde kötüleşmesine katkıda bulunabilir.

HASTALIĞIN İLERLEMESİNE YOL AÇABİLİR

Aynı zamanda bu artan ışık duyarlılığının uyku bozukluklarını tetikleyerek hastalığın ilerlemesine yol açabileceği düşünülmektedir. Bu keşif, Alzheimer tedavisine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesinde önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Ancak, daha fazla araştırma ve çalışma gerekmektedir, çünkü Alzheimer gibi karmaşık bir hastalıkla mücadele etmek için detaylı bilimsel verilere ihtiyaç vardır. Bu bulguların, hastalığın tedavisi ve yönetimi konusunda sağlık uzmanlarına ve araştırmacılara yeni bir perspektif sunabileceği umulmaktadır.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burcu Polat, Alzheimer hastalığında en yeni risk faktörünün çevre kirliliği olduğunu vurguladı. Polat, hastalığa neden olabileceği düşünülen pek çok faktör olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Alzheimer hastalığında en son keşfedilen risk faktörü çevre kirliliğidir. Soluduğumuz ve maruz kaldığımız kötü hava ve partiküller, hastalığın seyrini etkileyebilir. Bu nedenle hastalığın önlenmesinde ilaç tedavisine ek olarak, zihinsel aktivitelerle meşgul olmak, Akdeniz tipi diyeti benimsemek, düzenli ve iyi bir uyku düzeni oluşturmak, enfeksiyonlardan korunmak, günlük en az yarım saatlik yürüyüş yapmak, temiz hava koşullarına sahip yerlerde yaşamak ve mümkün olduğunca elektromanyetik alanlardan uzak durmak gibi önemli önerilere dikkat etmek gerekmektedir."

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.