Alzheimer ve Parkinson’a çözüm mü geliyor? Bilim insanları açıkladı

Alzheimer ve Parkinson’a çözüm mü geliyor? Bilim insanları açıkladı

Dünyadaki bilim insanları yeni bir şeyi daha aydınlatmaya ve ortaya çıkarmaya çalıştı ve 176 bin kişi ile gerçekleştirilen çalışmada çok önemli bulguya rastlanıldı. 5’te 1 oranında vücutta taşınan genlerin, hastalıklardan koruduğu ortaya çıktı.

Dünyadaki bilim insanlarının gerçekleştirdiği geniş çaplı bir araştırmada bağışıklık ile ilgili bir gen varyantı, çok çeşitli insan popülasyonunda Alzheimer ve Parkinson riskinin azalmasıyla ilişkilendirildi. Çeşitli etnik gruplar arasında yapılan yeni ve büyük bir araştırma, insanların yaklaşık yüzde 20 ila yüzde 30'unun Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruma sağlayabilecek bağışıklıkla ilgili bir genin versiyonlarını taşıdığını ortaya çıkardı.

Dünyaca ünlü Livesciense.com internet sitesinin aktardığı habere göre araştırmada, insan lökosit antijeni (HLA) geninin HLA-DRB1*04 veya kısaca DR4 olarak bilinen bir versiyonunu taşıyan kişilerin, bu nörodejeneratif hastalıklara yakalanma olasılıkları %8 ila %15 daha düşüktü. Dahası, bu bireyler, bu koşulların ayırt edici özelliği olan tau tangles gibi anormal şekilde katlanmış beyin proteinlerinden daha azını barındırıyordu. Bu, gen varyantlarının bu proteinlerin birikmesini önleyerek bu tür hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğine işaret ediyor.

gen.jpg

İLK KEZ 29 AĞUSTOS’TA PAYLAŞILDI

29 Ağustos'ta PNAS dergisinde yayınlanan bulgular, Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı yeni aşıların geliştirilmesine yönelik ipuçları verebilir.

Alzheimer ve Parkinson, beyindeki belirli nöronların veya sinir hücrelerinin ilerleyici kaybıyla karakterize edilir ve her iki durum da anormal proteinlerin birikmesiyle bağlantılıdır. Alzheimer hastalığında bu proteinler tau yumakları ve amiloid-beta plaklarını içerirken Parkinson hastalığında alfa-Sinüklein adı verilen bir protein yanlış katlanır ve "Lewy cisimcikleri" oluşturacak şekilde kümelenir. Tau düğümlerinin Parkinson hastalığında rol oynadığına dair kanıtlar da artıyor. Geçmişteki araştırmalar, yanlış ateşlenen bağışıklık tepkilerinin hem Parkinson hem de Alzheimer gelişiminin temelini oluşturabileceğini öne sürüyor.

176 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Şekil değiştiren HLA proteinleri, vücudun virüsler gibi patojenlere karşı tepkilerini ayarlayan adaptif bağışıklık sisteminin merkezinde yer alır. Stanford Üniversitesi'nde nöroimmünolog ve profesör olan çalışmanın ortak yazarı Dr. Emmanuel Mignot , geçmişteki daha küçük bir çalışmada, HLA proteinini kodlayan HLA-DRB1 adı verilen genin belirli varyantlarının, hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu buldu . Hem Alzheimer hem de Parkinson.

Bağlantıyı kesinleştirmek için Mignot ve meslektaşları Avrupalı, Asyalı, Latin Amerikalı ve Afro-Amerikalı kökenli 176.000 kişiden oluşan genom çapındaki büyük bir veri koleksiyonuna baktılar. Bu bireyler Alzheimer ya da Parkinson hastasıydı ve genetikleri, bu hastalığa sahip olmayan insanlarla karşılaştırıldı.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.