Ankara'da gönüllüler olası depreme hazırlık yapıyor

Ankara'da gönüllüler olası depreme hazırlık yapıyor

Ankara Afet ve Acil Durum Eğitimi Merkezi, afetlerde görev almak isteyen vatandaşlara ve Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik faaliyete geçirdiği 'Destek AFAD Gönüllüsü' eğitimleri hız kesmeden sürüyor.

Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde faaliyet gösteren, kurtarma ekiplerinin aranması ve herhangi bir afet veya acil durumda hızlı mücadele için hazır olması bekleniyor. Birçok gönüllü vatandaşa ve Sivil Toplum Kuruluşlarına 'Destek AFAD Gönüllüsü' eğitimleri devam ediyor.

DEPREME HAZIR GÖNÜLLÜLER

Profesyonel eğitimlerden geçen ve sürekli olarak hazır halde bulunan gönüllüler, AFAD'ın koordinesiyle ülke genelinde afet bölgelerine destek sağlanıyor. AFAD arama kurtarma gönüllüleri, toplumun afet farkındalığını artırma ve afetlere karşı hazırlıklı olma bilincini yaygınlaştırmak adına çeşitli etkinliklere katılım sağlanıyor. Deprem de görev yapmaya hazır hale gelen gönüllüler, deprem sonrası neler yapılacağına dair eğitimler adım adım veriliyor.

afet1.jpg

DİRENÇLİ VE HAZIRLIKLI BİR TOPLUM

Arama kurtarma gönüllüleri, sadece afet anında değil önceden yapılan risk analizleri ve planlamalar açısından sürekli olarak hazır halde bulunuyor. AFAD'ın hareketini harekete geçiren ekipler uyumlu bir şekilde bölgelerindeki kurtarma ve yardım operasyonlarına yardımcı oluyor. Arama kurtarma gönüllüleri, toplumun afet bilgisini arttırma ve afetlere karşı hazırlıklı olma bilincini yaygınlaştırmak adına çeşitli etkinliklere katılıyor. Bu sayede afetlerin olası etkinliklerine karşı toplumun daha dirençli ve hazırlıklı olması hedefleniyor.

afet2.jpg

"HAYATİ BİR EĞİTİM"

6 Şubat depremlerine gönüllü olarak gittiğini söyleyen AFAD'ın Destek Gönüllüsü Mehmet Pamuk "Aldığımız eğitimler deprem sonrası neler yapılacağını, binaya girmeden önce hangi hazırlıkların yapılması gerektiğini, depremzede vatandaşlarla nasıl bir iletişim kurulacağı gibi birçok teknik bilgiler verildi. Enkaza hangi tekniklerle girileceği ve depremzedelerin enkazdan nasıl çıkarılacağını dair birçok konuda eğitim aldık. Ben 6 Şubat depremine gönüllü olarak gittim. Gerçekten de hayati bir eğitim diyebilirim. Tüm vatandaşların bu eğitimi alması gerekiyor" dedi.

"GÖNÜLLÜLERDEN YARDIM ELİ"

AFAD arama kurtarma ekipleri, afet ve acil durum hızlı, etkin ve düzenli bir şekilde hareket eden ülke genelindeki aboneye destek sağlıyor ve toplumun afetlere karşı direncini arttırıyor. Son yıllarda artan doğal afetler ve acil durumlar, AFAD arama ve kurtarma ekiplerinin arttığını bir kez daha ortaya koyuyor. Ekipler, deprem, sel, patlama gibi acil durumlarla karşılaşıldığında hızla genişleme durdurma operasyonlarını dengeliyor ve kesintilere yardım eli uzatılıyor. Her yıl düzenlenen eğitim programıyla gönüllülere profesyonel arama kurtarma teknikleri ve acil durum yönetimi yöntemleri eğitimi veriliyor. Bu eğitimler sayesinde gönüllüler, en zorlu yeteneklere sahip etkin bir şekilde yardım sağlayabilecek yeteneklere sahip oluyor.

afet3.jpg

GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından vatandaşların afet ve acil durum yönetimine daha aktif katılımlarını sağlamak amacıyla 2019 yılında Gönüllülük sistemi hayata geçirildi. Sisteme başvuran Temel AFAD Gönüllüleri'ne, afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranışlar ve alınması gereken tedbirler konusunda uzaktan eğitimler verilerek, farkındalık kazanılması ve bilgi sahibi olduktan sonra bunun çevrede yaygınlaştırılmasını hedefleniyor.

afet4.jpg

BİRÇOK EĞİTİM VERİLİYOR

Temel AFAD Gönüllüğü eğitimlerini tamamladıktan sonra sahada arama kurtarma ekiplerine birebir katkıda bulunmak isteyen gönüllüler ise Destek AFAD Gönüllüsü olarak eğitimlerini sürdürüyor. Destek AFAD Gönüllüleri, afet durumlarında hayat kurtarmak için alanlarında uzman AFAD personeli tarafından deprem, arama kurtarma, dağcılık, ilkyardım ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler gibi gibi konularda gruplar halinde eğitimlere tabi tutulduğu öğrenildi.

Kaynak:Zeynep Pamuk /gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.