Ankara'da su baskınlarına karşı yeni önlem: Alt geçitlerde uygulanacak!

Ankara'da su baskınlarına karşı yeni önlem: Alt geçitlerde uygulanacak!

Ankara'da 15 alt geçide su baskını riskine karşı merkeze uyarı gönderip trafik akışını durduracak sistem kurulması için çalışma başlatıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, şiddetli yağış ve hava koşulları nedeniyle meydana gelen riskleri önlemek amacıyla şehirdeki 15 alt geçide su baskını algılama sistemi kuracak.

Sistem kapsamında, belirlenen alt geçitlere 116 analiz özellikli kamera, 116 su seviyesi ölçme sensörü yerleştirilecek.

Su seviyesi ölçme sensörleri ile şiddetli yağmur yağışları sırasında alt geçitlerin içerisinde birikebilecek suyun yükseklik seviyesi ölçülecek.

Çalışma kapsamında oluşturulacak Merkezi İzleme Sistemi'nde ABB'nin ilgili birimleri kameralar aracılığıyla alt geçit içindeki su seviyesini anlık olarak izleyebilecek.

702-x-351-piksel-2.jpg

SENSÖRLER UYARI VERECEK

Sistem, sensörler aracılığıyla 10, 20 ve 35 santimetreden yüksek su seviyelerine yönelik uyarı verecek ve her seviye için ayrı müdahale senaryosu devreye girecek. Kamera üzerinden takip edilecek alt geçitlerde algılanan su seviyesi 10 santimetre yükseklikteyken "birincil", 20 santimetreyi geçmesi halinde "ikincil" uyarı iletilecek.

ÜÇÜNCÜL SEVİYEDE UYARI

Su seviyesinin 35 santimetreden yüksek olması durumunda ise izleme ekranında "üçüncül" uyarıya geçilecek ve alt geçitlerin girişlerine konumlandırılacak sinyalizasyon lambaları kırmızıya dönerek trafiği motorlu taşıtlara kapatacak.

Sinyalizasyon lambalarının aktif edilmesinin ardından devreye girecek görüntü analiz sistemiyle alt geçitte bir aracın mahsur kalması durumuna karşı da merkeze uyarı verilecek.

702-x-351-piksel-4.jpg

İŞTE ALT GEÇİTLER

Çalışmanın hayata geçirileceği 5 ilçedeki alt geçitler şöyle:

"Tandoğan, Hipodrom Caddesi-Gar, Mustafa Tuna, Siteler, Şaşmaz Köprülü Kavşağı, Jandarma Köprülü Kavşağı, Konutkent Köprülü Kavşağı, Yavuz Sultan Selim, Çetin Emeç Bulvarı-Polis Evi önü, Çetin Emeç Bulvarı-Ceyhun Atuf Kansu Caddesi kesişimi, Mevlana Bulvarı-Taurus AVM önü, Bilkent Bulvarı-ODTÜ Kampüsü A-8 kapısı kesişimi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı-AOÇ kesişimi, Anadolu Bulvarı-Tüvtürk önü, Batı Bulvarı-Şaşmaz Bulvarı kesişimi"

Sistemin kurulması için 10 Ocak 2024'te ihale düzenlenecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.