Binbir derde deva! “Doğal ilaç” tezgâhlarda yerini aldı

Binbir derde deva! “Doğal ilaç” tezgâhlarda yerini aldı

Karların erimesiyle birlikte ortaya çıkan ve Anadolu’da “yayla muzu” olarak adlandırılan ışkın, bahar aylarının gelişiyle birlikte tezgâhlara çıktı. Uzmanlar, ışkının doğal bir ilaç olarak nitelendiriyor.

Tansiyon ve kalp hastalıklarına da iyi geldiği bilinen ışkına vatandaşlardan yoğun ilgi var. "Doğunun muzu" olarak da anılan bu şifa kaynağı bitki, birçok rahatsızlığa iyi gelmesiyle öne çıkıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bahar aylarında karların erimesiyle ortaya çıkan ışkın, doğal bir şifa kaynağı olarak görülüyor. Vatandaşlar, ışkını farklı hastalıklardan korunmak ve genel sağlıklarını korumak için satın alıyor.

yayla-muzu-2.jpg

YAYLA MUZU'NUN ÖZELLİKLERİ

Yaprakları muz yaprağına benzer, ancak daha küçük ve mor damarlıdır. Çiçekleri sarı renkte ve salkımlıdır. Meyveleri küçük ve kırmızı renktedir. Tadı ekşi ve hafif acılıdır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kan şekerini dengeler. Cilt hastalıklarına iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olur.

YAYLA MUZU'NUN KULLANIMI

Yayla Muzu taze olarak çiğnebilir veya salatalarda kullanılabilir. Kurutulup çay olarak demlenebilir. Şurubu yapılabilir. Yemeklere tat vermek için kullanılabilir.

yayla-muzu-3.jpg

YAYLA MUZU HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yayla Muzu, aşırı tüketildiğinde mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. Hamile ve emziren kadınlar Yayla Muzu tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Yayla Muzu alerjisi olan kişiler tüketmemelidir.

YAYLA MUZU NASIL BULUNUR

Yayla Muzu, Türkiye'nin birçok yerinde yaylalarda ve yüksek rakımlı meralarda kendiliğinden yetişir. Bazı semt pazarlarında ve aktarlarda da bulunabilir. İnternet üzerinden de satın alınabilir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.