Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Ankara’nın kasası dolar mı?

Ankara’nın kasası dolar mı?

Mustafa Tuna’nın bundan 1 yıl önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını bir hayli borçlu devraldığını biliyoruz. O zamanlar Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat, Başkan Tuna’yı ziyaret etmiş ve ziyarette akılda kalanları kaleme almıştı. Büyükşehir Belediyesi’ndeki o günkü mali tabloyu resmetmek için bu yazı bir hayli önemli. 
***
Büyük yankı uyandıran o yazının bir kısmını müsaadenizle paylaşmak istiyorum: 
“Mustafa Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na geldi ve gördü ki... Kasa durumu sıkıntılı.
Belediye... Bankalara borçlu.
Piyasaya borçlu... Müteahhitlere borçlu.
Sigorta ve vergi borçları birikmiş... ‘Yapılandırma’ durumunda.
Büyükşehir Belediyesi, personel maaşlarını ASKİ'den (Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) destek alarak ödeyebildi.
Mustafa Tuna'nın Kaynak arayışı sürüyor."
***
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini 1 yılı aşkındır başarılı bir şekilde yürüten; ancak yeniden aday gösterilmeyen Mustafa Tuna’nın bu süreçte belediyenin bazı borçlarını bitirdiğini biliyoruz. Yine de Büyükşehir’in epey bir borcu olduğu konuşuluyor. Biz vatandaş olarak elbette borçlu bir belediye görmek istemeyiz.
***
Hal böyle iken AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’ye gözler çevrildi. Özhaseki’nin bilindiği üzere uzun yıllar belediye başkanlığıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tecrübesi bulunuyor. Bir diğer yandan Kayserili olmasının da etkisiyle Özhaseki belediye bütçesinin yönetmeyi iyi biliyor. Geçmişteki tecrübelerinde buna şahit olduk. 
***
Şimdiden sahalara inen Özhaseki, konuşmalarında geçmişteki başarılı tecrübelerini Başkentlilerle sıkça paylaşıyor. Özhaseki, Kayseri’de iken 1994 yılında borçlu bir büyükşehir belediyesi devraldığını; ancak kısa sürede belediyenin borçlarını sıfırlamakla kalmayarak belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan önemli projeleri hayata geçirdiğini anlatıyor.  Seçilmesi halinde Ankara’yı da ihya edeceğini vurguluyor. 
***
Mehmet Özhaseki’nin katıldığı birkaç programa ben de bulundum. Özhaseki, belediye başkanının Hükümet’ten para beklememesini, aksine belediyesi için para kazanmanın yollarını araması gerektiğinin altını çiziyor. Belediye başkanının gerekirse sineğin kanadındaki yağı hesaplaması, tutumlu olması, doğru yerlere para harcaması gerektiğini de belirtiyor.   
***
Özhaseki’nin bu kararlı tavrı, hizmet adamı olduğunu vurgulaması, Ankara için projelerinin hazır olduğunu, belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan birçok projeyi hayata geçirme sözü ve Ankara’yı karış karış bildiğini belirtmesi sahada karşılık buluyor.
***
Bakalım yeni dönemde bekleyip göreceğiz… Mehmet Özhaseki’nin seçilmesi halinde nasıl bir Ankara imar edeceğini ben de merakla bekliyorum. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR