Aylık işgücü maliyetleri belli oldu: Aslan payı finans ve sigorta sektöründe

Aylık işgücü maliyetleri belli oldu: Aslan payı finans ve sigorta sektöründe

TÜİK İşgücü Maliyeti İstatistiklerini açıkladı. İşgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör finans ve sigorta faaliyetleri oldu. Birim işgücü maliyeti, toplam ücret ödemelerinin üretime bölünmesi ile hesaplanıyor.

İstihdam edilenlerin işverene olan toplam maliyetini ve maliyetin içindeki dağılımını belirlemek için yapılan İş Gücü Maliyeti İstatistiklerinin, 2022 yılına ait bilançosu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıkladı. İstatistik sonuçlarına göre, 2022 yılında aylık ortalama iş gücü maliyeti 11 bin 602 lira olarak hesaplandı. İnşaat sektörü 6 bin 621 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör arasında yer alırken, Finans ve sigorta faaliyetleri sektörü, 28 bin 790 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu.

is-gucu.jpg

EN DÜŞÜK SEKTÖR İNŞAAT OLDU

2022 yılı İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre, aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL olarak gerçekleşti. 2022 yılında, İnşaat sektörü 6 bin 621 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör arasında yerini aldı. İnşaat sektörünü, 7 bin 508 TL ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, 8 bin 89 TL ile gayrimenkul faaliyetleri sektörleri izledi. Finans ve sigorta faaliyetleri sektörü, 28 bin 790 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu. Finans ve sigorta faaliyetleri sektörünü, 23 bin 29 TL ile bilgi ve iletişim, 18 bin 774 TL ile kültür, eğlence, sanat, dinlence ve spor sektörleri takip etti.

tuik.jpg

DÜZENLİ ÖDEMELERİN KAZANÇ PAYI YÜZDE 79,3

İşgücü maliyeti içinde sosyal güvenlik ödemelerinin payı yüzde 13,0, brüt kazancın payı yüzde 86,8 ve diğer işgücü maliyeti ödemelerinin payı yüzde 0,3 olarak gerçekleşti. 2020 yılında yüzde 0,5 olan ayni ödemelerin kazanç içindeki payı 2022 yılında yüzde 2,3'e yükseldi. Tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin payı yüzde yüzde 0,4 olarak gerçekleşti. Kazanç bileşenleri içinde en büyük payı yüzde 79,3'lük oranla, çalışılan süreler için yapılan düzenli ödemeleri aldı. Çalışılan süreler için yapılan düzensiz ödemelerin payı ise yüzde 9,8 olarak gerçekleşirken, çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin oranı yüzde 8,2 oldu.

finas-ve-banka.jpg

ZORUNLU ÖDEMELERİN PAYI YÜZDE 85,7 OLDU

Kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı 2020 yılında yüzde 10,7 iken, 2022 yılında yüzde 13,8'e yükseldi. Zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri içinde yüzde 85,7'lik bir payla en büyük orana sahipken, gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı sadece yüzde 0,6 olarak gerçekleşmiştir.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.