Başkentte sarı alarm: Hava kirliliği orta seviyeleri gördü

Başkentte sarı alarm: Hava kirliliği orta seviyeleri gördü

Başkentin hava kirliliği, gün içinde yüzde 55 ile yüzde 85 aralığında ‘orta seviyede’ ölçüldü. Hava kirliliğini ölçen NEFES uygulaması verilerine göre, hava kirliliği son 2 günde Ulus’ta yüzde 85’e çıktı.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün son teknolojiyle geliştirdiği 3 boyutlu ortamda hava kalitesi değerlerinin tespitini sağlayan NEFES uygulamasıyla şehirlerin hava kalitesi takip ediliyor. Çankaya dün öğle saatlerinde yüzde 55 olarak ölçülen hava kirliliği, öğleden sonra Ulus’ta yüzde 85’e çıktı. Uygulama yüzde 51-100 arasındaki hava kirliliği oranını ‘orta’ seviye olarak değerlendiriyor.

1-002.jpg

ORTA SEVİYE HAVA KİRLİLİĞİ

Ankara’da özellikle sabahın erken saatlerinde oluşan hava kirletici partiküllerin neden olduğu sis tabakası görüş mesafesini düşürdü. Ulusal sınırı en fazla 50 olması gereken metreküp başına hava kirletici parçacık miktarı, gün içinde başkent için farklılık gösteriyor. Çankaya öğle saatlerinde yüzde 55 olarak ölçülen hava kirliliği, öğleden sonra Ulus’ta yüzde 85 seviyelerini gördü. Uygulama yüzde 51-100 arasındaki hava kirliliği oranını ‘orta’ seviye olarak değerlendiriyor.

3-002.jpg

NEFES UYGULAMASI İLE ÖLÇÜLDÜ

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün son teknolojiyle geliştirdiği 3 boyutlu ortamda hava kalitesi değerlerinin tespitini sağlayan NEFES uygulaması şehirlerin hava kalitesi takip edip detaylı analiz yapabiliyor. Uygulamada yüzde 51-100 arasındaki oranın ‘orta’ seviyede değerlendirildiği, bunun kabul edilebilir düzeyde olduğu ancak hava kirliliğine hassas grupların bu durumdan orta düzeyde etkilenebileceği uyarısı yer aldı.

foto.jpg

Hava kalitesi endeksinde bir metreküp hava içindeki parçacık maddeye göre belirlenen değerler şöyle sıralanıyor:

0 ile 50 arası: temiz (yeşil)

51 ile 100 arası: orta (sarı)

101 ile 150 arası: hassas (turuncu)

151 ile 200 arası: sağlıksız (kırmızı)

201 ile 300 arası: kötü (mor)

301 ile 500 arası: tehlikeli (kahverengi)

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.