Şule Erciyas

Şule Erciyas

Benzeme Ve İnsanlara Özenmek

Benzeme Ve İnsanlara Özenmek

İnsanlara özenmek onların yaşadığı gibi yaşamak, onların giydiği gibi giyinmek mümin örneği değildir. Özenti kişinin kişiye benzemesi o kişi gibi olma çabası ve o kabileye özenmesidir. Mümin sadece Allah’ın emir ve yasaklarına uymak zorunda, Kuran’ın ve Peygamber Efendimizin öğretilerine uyarak hayatımıza öyle devam ettirmemizdir. 

Peygamber Efendimiz kendisine inanan müminlerle bu özentilere son vermeye çalışmış her daim Müslümanlara örnek olmaya gayret göstermiştir. Rasulullah Medine’deki Müslümanlara diğer toplumlara uymaması için onları her daim örnek olmuş ve gerektiği gibi davranmıştır. Bu toplum tüm hurafelerden sapkın inançlardan arınmış insanın yaratılışına uygun bir biçimde bir olan yaratanın rızasını arayan Müslüman toplumuydu. Bu yeni toplumda, İslam inancı ile bağdaşmayan her türlü şey yerini İslami olana bırakmalıydı. 

Rasulullah İslam’ı anlatmaya başladığı zamandan itibaren diğer din mensuplarının yaptıkları inançların Müslümanlar tarafından yapılmasını hoş karşılamamıştır. Peygamber Efendimiz Müslümanlara İslam dinini en iyi şekilde anlatmış bir yandan da tevhid inancını kalplere yerleştirmeye çalışmıştır, bu doğrultuda Müslüman elinden ve dilinden diğer Müslümanların emin olduğu kimselerdir ve müminin durumu ne hoştur, her hali kendisi için hayırlıdır bu durum yalnız mümine mahsustur. 

Başına sevinecek bir hal geldiğinde şükreder, bu onun için hayır olur, başına bir sıkıntı gelecek olursa ona da sabreder onun için bu da hayır olur, gibi hadislerle Müslümanların ayırt edici özelliklerini dile getirmiş ve onların diğer din mensuplarından farklı bir hayat sürmelerinin gerektiğini bildirmiştir. Birçok hurafe ve diğer din mensupların uyguladıkları birçok işlerde yasak koymuştur. Müslümanların diğer dinlerden ayıran namaz, oruç, hac, kurban ve diğer ibadetlerimizde hassas davranmamızı Kuran’ı Kerimde ve Hz Peygamber Efendimizin davranışlarında görmekteyiz. Günümüzde bizler de hurafe davranışlardan uzak durmaya dikkat edelim, kalplerimizi mutmain edelim Peygamber Efendimizin duası ile bitirmek isterim; Allah’ım bizi doğru yola ilet kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yoluna gazaba uğramışların ve sapmışların yolunda değil Âmin. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR