BM açıkladı: İsraf olmazsa 2 milyar kişi doyabilir

BM açıkladı: İsraf olmazsa 2 milyar kişi doyabilir

Dünya Gıda Programı çalışmasında küresel gıda kaybı ve israfına dikkati çekti. Çalışmaya göre küresel bazda üretilen ancak hiç yenmeden çöpe atılan gıdalar 2 milyar insana yetiyor.

Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından hazırlanan çalışmaya göre her yıl insan tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri tüketilemeden israf ediliyor. Çalışmaya göre israf edilen gıdalar 2 milyar insana yettiği açıklanırken; BM Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre de israf edilen gıdalarla her yıl yaklaşık 1,26 milyar kişi sağlıklı beslenebildiği belirtildi.

gidaisraf.jpg

SADECE GIDADA DEĞİL

Rapora göre gelişmekte olan ülkelerde de gıda israfı, hasat zamanı yaşanıyor. Açlık krizinin temel nedenlerinden biri olan gıda kaybı, aynı zamanda gıda üretimi için kullanılan toprak, su ve enerji gibi kaynakların da israfına yol açıyor. Dünya Gıda Programının çalışmasına göre, küresel bazda üretilen ancak hiç yenmeden çöpe atılan gıdalar, 2 milyar insana yettiği açıklandı. Bu rakamın yetersiz beslenen kişi sayısının iki katından fazlasına denk geldiği bildirildi. Zengin ülkelerdeki tüketicilerin ise her yıl neredeyse Sahra Altı Afrika'nın net gıda üretimi kadar gıdayı israf ettiği eklendi.

gidaisraf2.jpg

TEDARİK AŞAMASINDA YOK OLUYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) raporunda ise dünya genelinde gıdanın yaklaşık yüzde 13'ünün hasattan perakendeye kadar tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında kaybolduğu ve dünyada 3,1 milyar kişinin de sağlıklı beslenmeye erişimi olmadığı kaydedildi. Rapora göre kaybolan ve israf edilen gıdaların her yıl yaklaşık 1,26 milyar kişinin sağlıklı beslenmesi için yeterli olacağı tahminine yer verildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.