Bu kişilerin ergenlik dönemi 10 yıl sürüyor: İşte büyümeyen yetişkinler

Bu kişilerin ergenlik dönemi 10 yıl sürüyor: İşte büyümeyen yetişkinler

Fazla korumacı ve istekleri karşılama konusunda sınırsız olan ailede büyüyen bireyler çocukluk döneminden çıkamıyor. Genellikle erkeklerde görülen Peter Pan sendromu yaşayan kişilerin ergenlik dönemi 22 yaşından 40 yaşına kadar devam ediyor.

Fazla korumacı ve istekleri karşılama konusunda sınırsız olan ailede büyüyen bireyler çocukluk döneminden çıkamıyor. Bu da toplumda büyümeyen yetişkinlerin var olmasına sebep oluyor. Genellikle erkeklerde görülen Peter Pan sendromu kişilerin sosyal yaşamında ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Peter Pan sendromu yaşayan kişilerin ergenlik dönemi 22 yaşından 40 yaşına kadar devam ediyor.

basliksiz-1.jpg

ÇOĞUNLUKLA ERKEKLERDE GÖRÜLÜR

Peter Pan sendromu genel olarak erkeklerde görülür ve 30’lu yaşlardan itibaren ortaya çıkar. Peter Pan sendromu yaşayan kişilerin ergenlik dönemi 22 yaşından 40 yaşına kadar devam ediyor. İleri derecede koruyucu aile ortamında büyüyen çocuklarda görüldüğü gözlemlenmiştir. Aşırı korumacı, çocuğun her istediğini yapan, sınır tanımayan ailelerin çocukları da davranışlarını tamamen aile bireylerinden alarak yetişkinlik döneminde aynı davranışları sergilerler. Canları ne istiyorsa hoyratça yaparlar. Çocukluk döneminde yaptıkları davranışlar tarafından olumsuz herhangi bir dönüş almaması sebebiyle sorumsuz bireler haline dönüşürler. Kişilerin terapi yöntemiyle hayatlarının farkında olmaları sağlanabilir. Kişiler çoğunlukla sevimli ve tatlı kişiliklere sahip olabilirler.

ara-001.jpg

KİŞİ ÇOCUKLUK ZAMANLARINA DÖNMEK İSTER

Peter Pan sendromunun nedeni tam olarak bilinmese de alt yapısında ile bireyleri yatıyor. Ebeveynlerin kişilere çocukluk döneminde fazla korumacı davranması kişinin yetişkinlik döneminde eksik kalmasına neden oluyor. Çocuk döneminde kişinin ilk olarak dış dünyadan korkması ve kendini iç dünyasına kapatarak kişilerden bağlantıyı kesmesiyle gün yüzüne çıkıyor. Yetişkinlik döneminde daha da sıklaşan hastalık problemleri de beraberinde getirir. Kişi çocukluk zamanlarına dönmek isteyerek bulunduğu durumu aslınsa reddeder. Bunu beraberinde kişi yetişkinliğin vermiş olduğu sorumluluklardan, hayat tarzından uzak kalmaya çalışır. Bunun sonucu olarak hayatında büyük problemler meydana gelir.

ara2.jpg

BU BELİRTİLERE DİKKAT

İkili ilişkileri ve iş hayatını kontrol edememe, yönetememe ve erişkinlikten uzak olan kişilerin Peter Pan sendromu olduğunu anlamak için bazı belirtiler gerekiyor. Bu hastalığa sahip olan herkes tüm semptomların göstermeyebilir. Fakat dikkatli bakıldığında bazı belirtileri karşı taraf görebilir. Peter Pan sendromu olan kişiler genellikle geleceğe yönelik hayatını planlamada ve uygulamada sıkıntılar yaşar. Maddi olarak sürekli olarak yetersiz kalma durumları söz konusudur. Çalıştıkları iş yerinde veya gittikleri bir kursta devamlılık göstermezler. Karşısındaki kişiler tarafından güvenilir bir görüntü çizmezler. Zararlı madde kullanımı görülmektedir. Motivasyonu düşük olduğu, yapmak istemediği zamanlarda durumdan çevresindeki insanları sorumlu tutarlar. Çevresi tarafından aşağı çekildiklerini düşünürler. Bunlar belli başlı belirtilerdir. Bu belirtilerden bir kısmını gözlemliyorsanız uzmana gitmeniz iyi olacaktır.

ara3.jpg

UZMAN DESTEĞİ ŞART

Peter Pan sendromuna sahip kişilerin uzman desteği alması şarttır. Tedavi edilerek kişi sosyal yaşama kazandırılarak, sorumluluk alması sağlanmaktadır. Tedavi edilerek hastalık tamamen tedavi edilebilir ya da minimuma düşürülebilir. Tedavi öncesinde bütün aile bireylerinin çocuk gelişimi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Bu sayede iletişim kurma daha kolay olacaktır. Çocuklukta yaşanan olaylar kişi üzerinde birçok etkiye sahiptir. Baktığımız zaman kişiler aile tarafından hor görülme, şiddete maruz kalma, zorbalığa uğrama gibi çocukluk döneminde yaşamış olduğu birçok olay tahribat yaratır. Problemler çocukluk döneminde halledilmezse ileriye dönük yaşamlarında davranışsal bozukluk olarak görülmektedir. Kişiler destek almak istemeyebilir. Bu noktada çevresindeki bulunan kişilere büyük bir görev düşmektedir. Birçok uzman bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapi, şema terapisini uygun görmektedir.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.