Çocuklarda öfke nöbeti: 2 yaşındakilerde daha çok görülüyor

Çocuklarda öfke nöbeti: 2 yaşındakilerde daha çok görülüyor

Çocukların sebepsiz yere sinirlenmesi, fevri davranışlar göstermesi ebeveynlere çoğu zaman manasız geliyor. Özellikle 2 yaşındaki çocuklarda bu davranışlar oldukça sık bir şekilde görülüyor. Peki, öfke nöbetlerinin belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Çocukların sebepsiz yere sinirlenmesi, fevri davranışlar göstermesi ebeveynlere çoğu zaman manasız gelebilir. Özellikle 2 yaşındaki çocuklarda bu davranışlar oldukça sık bir şekilde görülür. Bu konuda ailelere büyük bir iş düşüyor. Peki, öfke nöbetlerinin belirtileri nelerdir, ebeveynlerin çocuklara yaklaşımı nasıl olmalıdır, işte tüm bunların cevabı…

ÖFKE NÖBETİ BELİRTİLERİ

Kendini ifade edemeyen, istediğini yaptıramayan veya kendi dışındaki kişilerin fikrini kabul etmeyen çocuklarda genelde öfke nöbeti olur. Çoğunlukla 2 yaş döneminde görülür. Çocuklarda öfke nöbeti belirtilerinden bahsedecek olursak öfke nöbeti geçiren çocuklarda genellikle, kalp atışlarında hızlanma, ağlama, etrafında bulunan nesnelere, insanlara vurma ve tekme atma, kafasını vurma, kan basıncının artması, bağırma veya çığlık atma, kendini yere atma, sabırsızlık gibi davranışlar görülür. Öfke nöbeti geçiren çocuklar, sinirlendiğinde nefes egzersizi yapmalıdır. Çok sinirlendiğinde gerçekten limon sıkabilirler çıkan limon suyunu limonataya döndürüp içebilirler. Güvenli öfke alanına gidip hissettiklerini dışa vurabilirler. Sinirlendikleri noktaları net bir şekilde karşı tarafa söyleyebilirler.

basliksiz-1-001.jpg

SAKİNLEŞMESİ İÇİN GÜVENLİ ALAN OLUŞTURUN

Çocuğunuzun hissettiklerini, düşündüklerini dışa vuruşunu sakin ve sabırlı bir şekilde sonlanıncaya kadar bekleyin. Çocuğunuz kendini, sağlığını ve sizi tehlikeye sokan davranışlar sergilediğinde çocuğunuza müdahale ederek durdurmanız gerekir. Bu nedenle bekleyiş anlarında oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Çocuğumun kendisine ve sizlere zarar vermeden davranışlar göstermeden öfkesini dışa vurması için evde veya bahçenizde güvenli alanlar oluşturmak iyi bir çözüm yolu. Bu güvenli alanlarda kesici aletler, kırılgan maddeler, fırlatabileceği ağırlıktaki sert eşyalar yer almamasına özen göstermek gerekiyor.

disari.jpg

KARARLI VE SAKİN OLUN

Çocuğun kendine veya size zarar vermesini önlemek için kararlı olmak oldukça önemli. Sakin kalmanız ve çocuğun öfke nöbeti son bulduğunda sakince yanına yaklaşıp çocuğunuzun o anki ruh halini öğrenip ona göre hareket etmek sağlıklı olacaktır. Neye kızdığını, tepkisinin neden olduğunu ögrenerek ona göre yaklaşmalısınız. Burada vurgulamanız gereken iki önemli nokta bulunuyor. Birincisi duyguları vurgulamak, ikincisi olarak ise çocuğunuzun size söylemiş olduğu tüm kelimeleri dikkate almak gerekiyor. Çocuğunuzun problemini anladıktan sonra istediği şeyi hemen gerçekleştirmeyin. Aksi taktirde bu durumun ardı arkası kesilmeyecektir.

OLAYIN ÜZERİNDEN ZAMAN GEÇMESİNİ BEKLEYİN

Bir başka yapabileceğiniz uygulama ise, öğlen vakitlerinde öfke krizi yaşandıysa uyku vaktinden önce öfkeyi konu alan yardımcı çocuk hikâye kitaplarını birlikte okuyup çocuğunuza sorular sorabilirsiniz. Okuduğunuz hikâyeyi çocuğunuzla bağdaştırmanız etkili olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken konu yaşamış olduğu öfke krizinin üzerinden biraz zaman geçmesi gerekiyor. Sorduğunuz soruların cevapları uygunsuz olduğunda çocuğunuzun size söylediği cümleyi aynen tekrarlayın ve ardından uygun olan cümle ile değiştirin. Bu sayede kontrol altına almak kolaylaşacaktır.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.