Dang virüsü nedir? Dang virüsü nasıl bulaşır?

Dang virüsü nedir? Dang virüsü nasıl bulaşır?

Dang virüsü yayılıyor, dünya alarm veriyor. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir? Dang virüsü nasıl bulaşır? İşte, detaylar…

DSÖ’de alarm çanları çalıyor. DSÖ, bugün yaptığı duyuruda dünya nüfusunun yarısının dang virüsüne yakalanma riski altında olduğu uyarısında bulundu.

DSÖ'nün tropikal hastalıklar birim başkanı Raman Velayudhan, DSÖ'nün 2000-2022 yılları arasında dang vakalarında sekiz kat artış kaydederek 500 bin vakanın 4,2 milyona yükseldiğini açıkladı.

Velayudhan, örgütün son yıllarda daha fazla ve daha doğru rakamlar elde etmesi nedeniyle gerçek rakamın çok daha yüksek olabileceğini vurguladı. Peki, Dang virüsü nedir? Dang virüsü nasıl bulaşır? İşte, tüm merak edilenler…

dang-virusu-nedir-dang-virusu-nasil-bulasir.jpg

DANG VİRÜSÜ NEDİR?

Dang virüsü, tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için ’kırık kemik humması’ olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür. Dang virüsünün bilinen 4 tipi vardır. Bir tipiyle hastalık geçirenler diğer tipleriyle de tekrar hastalanabilirler.

dang-virusu-nedir-dang-virusu-nasil-bulasir-001.jpg

DANG VİRİSÜ NASIL BULAŞIR?

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Aedes türü sivrisinekler (Ae. Aegypti veya Ae. Albopictus) dang , zika, chikungunya ve diğer virüsleri de bulaştıran enfekte olmuş ısırığı ile insanlara bulaşır. Bu sivrisinek göreceli olarak temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal olabilmekte, bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebilmektedir. Bu sivrisinekler genellikle kovalar, hayvan kapları, çiçek saksıları ve vazolar gibi durgun su tutan kaplara yumurta bırakırlar.

Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.