Denetimler sürüyor: Ramazan öncesi gıda ürünlerine zam!

Denetimler sürüyor: Ramazan öncesi gıda ürünlerine zam!

Geçen yıla göre ramazan ayı öncesi marketlerdeki ürünler zamlandı. 38 üründe fiyat artışı görülürken, 1 üründe ise fiyat düşüşü yaşandığı duyuruldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazana sayılı günler kala market tezgâhındaki ürünlerle ve fiyat değişimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, ”Marketler arasındaki değişen fiyatları göz önünde bulundurmalı ve alışverişlerinden önce fiyat araştırması yapmalıdır.” dedi.

KURU İNCİR ARTTI, SOĞAN DÜŞTÜ
Ramazan süresince fiyat değişimlerini takip edeceğini söyleyen Bayraktar,” Geçen yıl ile bu yıl kıyaslandığında ramazan ayı öncesi dönemde markette 38 üründe fiyat artışı ve bir üründe fiyat düşüşü yaşandı. Bu dönemde markette en fazla fiyat artışı yüzde 195 ile kuru incirde görüldü. Kuru incirdeki fiyat artışını yüzde 171,5 ile zeytinyağı, yüzde 149,3 ile kuru kayısı, yüzde 148,2 ile sivri biber izledi. Markette fiyatı düşen tek ürün ise yüzde 11,6 ile kuru soğan oldu.” dedi. Sözlerine şöyle devam etti:

“Bu dönemde üreticide 27 üründe fiyat artışı ve 4 üründe fiyat gerilemesi görüldüğüne işaret eden Bayraktar, Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 38,2 ile limonda görüldüğünü söyledi. Bayraktara göre Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 34,8 ile kuru soğan, yüzde 7,3 ile salatalık, yüzde 3,4 ile kabak izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 242,2 ile zeytinyağında yaşandı.”

“FİYAT ARTIŞININ NEDENİ İŞÇİLİKTE GÖRÜLEN ARTIŞLAR”
Fiyatlarda meydana gelen dalgalanmaların en önemli sebebinin girdilerde ve işçilikte olduğunu vurgulayan Bayraktar,” Zeytinyağındaki fiyat artışını yüzde 199,1 ile marul, yüzde 166 ile elma, yüzde 178, 3 ile karnabahar izledi. Geçmiş dönemde süt fiyatlarının düşük kalması neticesinde anaç hayvanların kesime gitmesinin faturasını bugün hepimiz ödüyoruz. 2023’te 1,4 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yapılırken bu yıl da ithal hız kesmeden devam ediyor.” açıklamalarında bulundu.

BAZI GIDA ÜRÜNLERİNİN MARKETLERDEKİ FİYAT DEĞİŞİMİ
Maliyetler sebep gösterilerek marketler arası aynı marka ürünler ve et ürünlerinin farklı fiyatlarla satıldığına dikkati çeken Bayraktar, dana kuşbaşında yüzde 69,5, tereyağında yüzde 40,2, kuzu kuşbaşında yüzde 38,4, bütün tavukta yüzde 23,3, yoğurtta yüzde 8,4, bitkisel ürünlerde ise yeşil mercimekte yüzde 25,2, pirinçte yüzde 13,7, nohutta yüzde 5,6'ya varan değişimler tespit edildiğini söyledi.

"HÜKÜMETİMİZ FIRSAT ENFLASYONU YARATANLARA GÖZ AÇTIRILMAMALI"
Piyasadaki fiyatların kontrol altına alınması gerektiğini belirten Bayraktar,” Tüketicileri kandırarak aynı fiyata gramaj düşürme hileleri, aynı ürünün farklı marketlerde çok farklı fiyatlara satılması, aynı fiyata daha kalitesiz ürün satılması, yanıltıcı isimler ile farklı ürünlerin tüketiciye satılması fırsatçılık enflasyonunun en önemli nedenleri arasındadır. Hükümetimiz gıda fiyatları üzerinden fırsat enflasyonu yaratanlara göz açtırmamalıdır.” dedi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.