Dikkat donmasın: Soğuk havalarda su tesisatı ve sayaçlar nasıl korunur?

Dikkat donmasın: Soğuk havalarda su tesisatı ve sayaçlar nasıl korunur?

Türkiye’de kış mevsiminin bastırmasıyla beraber havalar soğudu. Aşırı soğuklar, su sayaçlarının ve bina içi ana kolonların donmasına neden olabiliyor. Peki böyle bir durumda neler yapılmalı? Nasıl tedbirler alınmalı? Detaylar haberde.

Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde özellikle yurdun karasal iklim yaşadığı İç ve Doğu Anadolu bölümlerinde hava sıcaklıkları eksi derecelerde devam ediyor. Uzmanlar sıcaklıkların eksilere düştüğü şu günlerde su sayaçları ve bina içi ana kolonların donma ihtimaline karşı vatandaşları uyarıyor. Alınması gereken tedbirlerle donmalara karşı önlemleri sıralayan uzmanlar, su sayacı, abone şube yolu ve kolon borularının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak korunması ve suyun kullanılmadığı zamanlarda çok az miktarda açık bırakılması sonucunda borularda ortaya çıkacak donmalar ile donmaların önüne geçilebileceğini vurguluyor.

sayac.jpg

EN İYİ ÖNLEM DURAĞAN SU BIRAKMAMAK

Çocukluğumuzdan da hatırlandığı gibi vatandaşlarımız donan sayaçların ya da su borularının çevresinde ateş yakarak ya da sıcak su dökerek donan borunun çözülmesini beklerdi. Fakat uzmanların yaptığı açıklamalara göre bu yöntem doğru değil. Donan sayacın ya da borunun üzerine dökülen sıcak su ya da yakılan ateş ani genleşme ile boru patlamalarına neden olabilir. Tesisatta daha büyük sorunlar çıkarmamak için ani müdahalelerden kaçınılması öneriliyor. Uzmanlara göre en iyi müdahale ise tesisatta durağan su bırakmamak oluyor.

SICAK SU DÖKMEYİN

Uzmanlar konu hakkında, “Çok soğuk havalarda şebekede durağan su bırakmamak gerekir. Çok soğuk havalarda, sokaklardaki çeşmelerin de kullanıldıktan sonra bir miktar açık bırakılması, kesintisiz hizmetin aksamaması için çok önemlidir. Kış aylarında sayaçların korunması için; sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Abonelerce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının ve tesisatın kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkanı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı

unutulmamalıdır. Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir” uyarılarında bulunuyor.

sayac-2.jpg

CAM YÜNÜ İLE KORUYABİLİRSİNİZ

Uzmanlar, “Donma riskini ortadan kaldırmak için sayaçların ve su borularının hava ile temas eden açık bölümleri, cam yünü, bez parçası, talaş, boru kılıfı gibi maddelerle kaplanarak koruyucu önlemler alınmalı. Sayaç yerinin ayrıca temiz, aydınlık ve rüzgâr almayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bazı abonelerimiz donan sayaç ve su borularına sıcak su ve ateşle müdahale ederek açmaya çalışıyor. Bu da sayaçlara zarar vererek, bir daha kullanılamaz hale getiriyor. Donan sayaçlara kesinlikle bu şekilde müdahale edilmemelidir. Donma sonucu patlayan sayaçtan akan su diğer sayaçların donmasına da neden olmaktadır. Bu durumda suyun vanadan kapatılarak kesilmesi ve vakit kaybetmeden yetkililere başvurmak gerekir” dedi.

Kaynak:Faruk Gökyurt/gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.