Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Ekmek zammına tepki neden gelmedi?

Ekmek zammına tepki neden gelmedi?

Ankara Fırıncılar Odası’nın, artan maliyetleri gerekçe göstererek geçtiğimiz yıl ekmeğe yaptığı yüzde 25 zam sonrasındaki günlerce yaşanan tartışmaları hatırlarsınız. O dönemde “Ekmeğimize dokundurmayız…” gibi çeşitli sözleri sıkça duydunuz. 

***
Başkent’te ekmeğin geçen yıl 1 liradan 1.25 TL’ye çıkarılmasına Ankara Valiliği ve Ticaret Bakanlığı sert tepki göstermiş ve uzun görüşmeler sonrasında yapılan zam fırıncılar odası tarafından geri çekilmişti. Ekmek zammının geri çekilmesinin ardından zamlar altında ezildiğini ifade eden fırıncılar, bakkal ve marketlere verdikleri ekmekten kar marjını artırarak bir nebze çözüm bulmaya çalışmıştı. Kar marjları azalan bakkallar ve marketler, bunun üzerine ekmek poşetinden 10 kuruş almaya başlamıştı. Sonradan fırıncılar ile ekmeği tüketiciyle buluşturan bakkal ile marketler karşılıklı fedakarlık yapılarak orta yolu bir şekilde bulmuştu. 
***
Ancak ne fırıncı ne de bakkal ile market bu durumdan memnundu. Ben o zamanlarda ekmeğe zam yapılmasından yanaydım. Niye derseniz? Biliyorsunuz ki o günlerde sadece ekmeğe zam gelmemişti, hemen hemen her ürün zamlanmıştı. Böyle bir ortamda sadece ekmeğe zam yaptırılmaması bir hayli ilginçti. Normal olarak ekmeğin de zamlanması gerekiyordu. Bu durumda girdi maliyetleri bir hayli yükselen fırıncılar için tek çıkış zam yapılmasıydı. Ağır zamlar altında ezilen, zarar etmemek için sürekli hesap kitap yapan, maliyetleri azaltmak için işçi çıkaran ve bakkal ile marketin kar marjını düşürmekte çareyi bulan fırıncılarla konuşunca durumdan ister istemez üzülüyordum. Ancak günde 3 öğün tüketilen ekmeğin yüzde 25 zamlanmasının hoş bir durum olmadığını da biliyordum. Bu ortamda herkese hak veriyordum.   

 ***
Şimdi günümüze gelelim. Geçtiğimiz hafta başından itibaren Ankara'da 200 gram ekmeğin fiyatı yüzde 25 artışla, 1 TL'den 1.25 TL'ye yeniden yükseldi. Ankara Fırıncılar Odası, fiyat artışında artan üretim maliyetlerinin etkili olduğu kaydetti. Ancak ilginçtir ki bu sefer ekmek zammına karşı kimse ayağa kalmadı. “Niye zam yapıyorsunuz?” diyen bir yetkilimiz dahi çıkmadı. Şimdi soruyorum geçen yıldan bu yıla ne değişti?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR