Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Evinizin önünü sahiplenmek yasak!

Evinizin önünü sahiplenmek yasak!

Bir kurumun ya da binanın önünden geçerken sıklıkla gördüğünüz bir yazı vardır: “Yabancı araç giremez, evimin önüne park etmeyin!”

Eminim ki şimdi herksin gözünün önünde o yazılar canlanmıştır. Hele aracı olan ve otopark sıkıntısı çeken biri muhakkak günde çok sefer bu yazılar ile karşılaşır. 

Peki o kişilerin böyle bir hakları var mıdır?

Emekli Emniyet Müdürü Polis Başmüfettişi Cemil Çomoğlu’nun geçtiğimiz yıllardaki bir demecini geçtiğimiz günlerde okudum. Emniyetin önemli bir kademesinde görev yapan değerli müdürümüz “Evinizin önünü sahiplenip, bariyer koyamazısınız. Karayolları trafik kanuna göre kaldırımlar, yollar kamuya yani yerel yönetimlere aittir. Yaya ve araç trafiğini düzenleme ve yaya kaldırımları hususu emniyetin ve belediyelerin sorumluluğundadır. Vatandaş tarafından bu yolların veya kaldırımların üzerine engel konması polisin denetimine tabiidir. Bu yolların kullanımı şahsa münhasır değildir, umuma aittir. Ancak nezaketen rica üzerine aracınızı başka bir yere park edebilirsiniz. Bunun dışında çok katı bir şekilde kaldırımı ya da evinizin önündeki yolu istediğiniz gibi sahiplenemezsiniz. Sokak aralarına trafik zabıtası bakar, eğer trafik zabıtası yok ise polis ya da jandarma denetler. Trafik polisi güvenlik bakımından sokak arasındaki yollara da müdahale eder” diyor. 
Müdürümüzün bu ifadelerini okuduktan sonra bende bu konuyla ilgili araştırma yaptım. Ve kendi evinin önü de olsa o park yerine bariyer konması, “park yapılmaz” levhası yerleştirilmesi yasal bir uygulama değil, tamamıyla bir keyfiyet. Bir başka deyişle gasp.

Bu keyfiliğe karşı herhangi bir denetimde bulunulmuyor! Çoğu kişi yasal olmamasına rağmen o alanı kapatmış başka kişilerin kullanımını engellemiş durumda. Sokaklara çıkın bir bakın aynı manzaralar ile sürekli karşılaşıyoruz. 
Hatta bundan dolayı ahkam kesen, kavga edenler dahi oluyor. Onun için burada Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne ve yerel yönetimlere büyük bir iş düşüyor. 

Bu konunun gündeme gelmesini ve bu konuda bir çalışma yapılmasını istiyorum. 
Sayın müdürümüzün dediği gibi kimsenin böyle bir hakkı yoksa bu büyük bir sıkıntıdır. Ve bu durumun biran önce halledilmesi gerekir. 
Kesinlikle yanlış anlaşılmasın ben evlerin önü otopark olarak kullanılmasın demiyorum. Sadece o yerlerin işgal edilmesini istemiyorum. 

Bu konuyla bir çalışma olacak mı merakla bekliyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
SON YAZILAR