Gaziantep'te "Antep fıstığı alerjisi" alarmı! İşte belirtileri

Gaziantep'te "Antep fıstığı alerjisi" alarmı! İşte belirtileri

Medical Point Gaziantep Hastanesi Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğba Songül Tat, Gaziantep'te Antep fıstığı alerjisinin giderek arttığını bildirdi. Antep fıstığı alerjisi belirtileri neler? Teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tat, besin alerjisinin genellikle çocukluk döneminde başladığını ancak erişkinlik döneminde de artan sıklıkla görüldüğünü belirtti.

Tat, besin alerjisinin her yaştan, ırktan ve sosyoekonomik düzeyden insanı etkileyebildiğini, bu nedenle tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini aktardı.

Erişkin dönemde alerjik reaksiyona neden olan gıdaların sıklıkla yer fıstığı, fıstık, kaju, ceviz, balık, kabuklu deniz ürünleri, şeftali ve süt olduğunu bildiren Tat, şunları kaydetti:

"Gaziantep'te, özellikle de bu bölgede Antep fıstığı alerjisini artan sıklıkla görmekteyiz. Ancak her türlü besin, besin alerjisine sebep olabilmektedir. Eğer bir kişide belirli bir besini tükettikten sonra kaşıntı, kabarıklık, nefes darlığı, ishal, tansiyon düşüklüğü, hatta bayılma gibi bir şikayet varsa bu kişilerin mutlaka alerji hekimi tarafından değerlendirilmek üzere başvurmalarını önermekteyiz. Bir kişi bir seferde çok sayıda besini birlikte tükettiği için besin alerjisi tanısı konulması zor olabilmekte ancak Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde hem deri testleri hem de kan testlerini yaparak suçlu olan besini kolaylıkla bulabilmekteyiz. Eğer suçlu olan besin bulunup diyetten çıkarılmazsa sonraki dönemlerde suçlu besinin tüketilmesi ile çok ciddi, hayatı tehdit eden reaksiyonlar olabilmektedir. Bu nedenle belirtiğimiz şikayetleri olan hastaların besin alerjisi açısından değerlendirilmek üzere hastanemize başvurmalarını önermekteyiz."

ANTEP FISTIĞI ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Antep fıstığı alerjisi en sık görülen belirtilerden bazıları şunlardır;

Kurdeşen,
Kusma,
Karın ağrısı,
Burun tıkanıklığı,
Anjiyoödem,
Ürtiker,
Kaşıntı,
Boğaz kaşıntısı,
Tekrarlayan öksürük,
Hırıltılı solunum
Kırmızı / sulu gözler,
Nefes darlığı,
Kızarıklık,
Egzama,
Dudak şişmesi ve
Hipotansiyon

Bazı hastalarda mevsimsel rino-konjunktivit, egzama ve/veya astım, oral alerji sendromunun hafif ve şiddetli klinik belirtileri de ortaya çıkabilir.

Antep fıstığı yutulması üzerine anafilaksi gibi ciddi sistemik belirtilerde oluşabilir.

ANTEP FISTIĞI ALERJİSİ TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Besin alerjisi teşhisinde öykü çok önemlidir. Öyküde alerjisi belirtileri uyuyorsa daha sonra alerji testleri, eliminasyon diyeti ve besin yüklemesi yapılarak teşhis konulur.

Aşağıdaki testlerden biri doktor önerisiyle teşhis için kullanılabilir;

Alerji Deri Testi,
Kandan Alerji Testi,
Moleküler Alerji Testi,
Eliminasyon Diyeti,
Yükleme Testi.

Besin alerjilerinin şimdiye kadar bulunmuş etkili bir tedavisi yoktur. Bu nedenle, orta/şiddetli alerjik reaksiyon deneyiminden sonra, hastaya rahatsız edici yiyeceklerden kaçınması önerilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.