Hangi ülkede asgari ücret ne kadar? Türkiye ne durumda?

Hangi ülkede asgari ücret ne kadar? Türkiye ne durumda?

Dünya genelinde asgari ücretler, her ülkenin ekonomik koşulları, yaşam maliyeti ve sosyal politikaları doğrultusunda farklılıklar gösteriyor. Peki, Türkiye'nin asgari ücreti, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında nasıl bir konumda. Haberimizde derledik..

Türkiye'de enflasyon, son zamanlarda ekonomik belirsizlikler ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle yükselişini sürdürüyor. Dolayısıyla dolar bazında birçok ülkeden yüksek seyrediyor. İşte ülkelere göre asgari ücret rakamları…

YILLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET ZAMLARI

Türkiye'de 2022 yılından itibaren asgari ücret artış oranlarına dair gözlemlenen değişimler ele alındı. 2022 yılında asgari ücrette yüzde 30'luk bir artış yapılarak 4253 TL oldu. Takip edilen dönemde enflasyon konusunda yeterli verim alınmadığından 5500 TL, 8506 TL ve 11,402 TL’ye kadar çıkıldı. 2023 yılında ise aynı oranda ücret verildi. Ancak 2022 yılına göre daha düşük olduğu görüldü. 2024 yılına gelindiğinde ise asgari ücret 17,002 TL olarak açıklandı. Bakan Vedat Işıkhan'ın dün vermiş olduğu haberle temmuz ayında asgari ücrete herhangi bir zam yapılmayacağı belirtildi.

basliksiz-1-kopya.jpg

'ARA ZAM' BEKLENTİSİ SUYA DÜŞTÜ

Türkiye'de çalışan milyonlarca vatandaşın beklediği temmuz ayı asgari ücret zammı dün yapılan açıklamayla yatırılmayacağı öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Asgari ücrette bir ara zam beklentisi olmalı mı?" sorusu üzerine, "Hayır, öyle bir konu gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak şu an süreç bu şekilde devam edecek. Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak." şeklinde konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye'de asgari ücret, çalışanların yaşam standartını belirleyen önemli bir unsur olarak görülüyor. Ancak, yapılan açıklamayla asgari ücrette zam olmayacağı sonraki süreçlerde kamuoyunun beklentileri ve iş dünyasının yaklaşımlarının belirleyici olması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre asgari ücret artışları konusunda özellikle iki kesimden ciddi uyarıların geldiği söyleniyor. İlk olarak iş dünyası, gelinen ücret seviyelerinin dünya ile rekabetçi olmaktan uzaklaştığını ve şirketler üzerindeki işçilik maliyenin gittikçe arttığını belirtmişti. İkinci olarak TCMB tarafından hükümete yazılan mektupta, asgari ücret zamlarının enflasyonist baskıları artırdığına değinilmişti.

basliksiz-1-kopya-004.jpg

AVRUPA'DA DURUM NE?

Bugünkü fiyatla asgari ücret Türkiye’de, 525 dolar seviyesinde bulunuyor. Avrupa'da asgari ücret güncel verilerine bakıldığında, Mısır’da asgari ücret, mart ayındaki son devalüasyon sonrasında 80 dolar oldu. Avrupa pazarı için önemli rakip ülkelerden olan Fas’ta asgari ücret 312 dolar, Kuzey Afrika’daki üretim üslerinden Tunus’ta asgari ücret 400 dolar seviyesinde olduğu görülüyor.

Diğer ülkelerin asgari ücret seviyeleri ise şu şekilde;

  • Azerbaycan: 204 Dolar,
  • Gürcistan: 262 Euro
  • Bulgaristan: 399 Euro
  • Romanya: 606 Euro
  • Ukrayna: 232 Dolar
  • Çin: 360 Dolar
  • Hindistan: 200 dolar
  • Endonezya: 250 dolar

"SİYASİ VE SINIFSAL BİR TERCİH"

'Asgari ücrette ara zam yok' açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulunan İktisatçı Prof. Dr. Hüseyin Özel şunları kaydetti:

" Bütün şeyi ücret yüksekliğine bağlıyorlar. Bu liberal bir bakış açısı, 70'lerden beri öne sürülüyor. Tümüyle siyasi hatta sınıfsal bir tercih" dedi.

Kaynak:Zeynep Pamuk /gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum