Şule Erciyas

Şule Erciyas

Hz İbrahim ve Hz İsmail’in Teslimiyeti

Hz İbrahim ve Hz İsmail’in Teslimiyeti

Hz İbrahim (A.S) yaşadığı toplumun davranışlarına inanışların düşünmeye ve halkının yaptığı ve inandığı davranışlara inanmamaktaydı. İbrahim (A.S) düşünüyor, anlamaya çalışıyor, tefekkür ediyor olayları evreni gözetiyor arayış içerisine giriyordu. O kavmine inanmıyor putlara tapmıyordu, o güneşe bakıyor aya bakıyor bunların putların eseri olmadığını düşünüyordu ve öyle olmalıydı 

Cenabı Allah’ı düşünüyor ve buna inanıyordu, kalbinin mutmain olması için görmek istiyordu Cenabı Allah ona şöyle buyurdu; O halde dört tane kuşu yakala onları yanına al sonra kesip parçala her dağın başına onlardan bir parça koy sonrada onları kendine çağır koşarak sana geldiklerini göreceksin bil ki Allah azizdir, hâkimdir, Âlemlerin rabbine teslim oluyorum dedi, Böylece Peygamberlik görevi başladı, o Allah’tan aldığı görevi en iyi şekilde yerine getirmek istiyordu ve kavmi ona inanmadı ve oda taptıkları putları kırdı. 

Bu olay Hz İbrahim ateşe atılmasına sebep oldu. Büyük bir ateş yaktılar ve onu ateşe attılar Hz İbrahim teslim olmuş Allah bana yeter diyordu ve ses yankılandı Ey Ateş karşı serin ve güvenli ol! Cenabı Allah Hz İbrahim’e yardım etti o ateşten sapasağlam çıktı, görenler inanamadı ama halen Peygambere inanmıyorlardı, böylece Hz İbrahim yurdundan ayrıldı ve çocuğu Hz İsmail ve eşi Hz Hacer annemizi de yanına alarak o gün vadi olan Kâbe’ye bıraktı, ve Hz Hacer ve Hz İsmail orda aç ve susuz kaldılar Cenabı Allah onlara su verdi bu su zemzem suyuydu. 

Cenabı Allah Hz İbrahim ve Hz İsmail’e bu boş araziye Kâbe’yi inşa etmesini emrettiler bunu kutlu görev Hz Peygamber Efendimize ait olacaktı Hz İbrahim adağının olduğu hatırlatıldı Hz İbrahim, eğer bir oğlum olursa onu Cenabı Allah’a kurban edecekti ve o gün gelmişti Hz İbrahim Hz İsmail’in ellerini ayaklarını bağladı gözlerini kapattı ve teslim olmuş vaziyette idi.

Rabbimize Dua ve niyazda bulunuyordu, babacığım emrolunduğu şeyi yap inşallah beni sabredenlerden bulacaksın dedi ve tam kurban edileceği sırada gökten bir koç indi Cenabı Allah Ey İbrahim, gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin biz iyilik yapanları bizlerde sabreden teslim olan kullarından böyle mükâfatlandırırız Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır. Bizlerde Hz İbrahim ve Hz İsmail’in teslimiyeti gibi Rabbim bizlere nasip eylesin. Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR