Şule Erciyas

Şule Erciyas

Hz. Muhammed (s.a.v.) ve gençler

Hz. Muhammed (s.a.v.) ve gençler

Hz. Peygamber, Gençlerin eğitimiyle özel olarak ilgilenmiş Mescidin yanı başındaki Suffe isimli ilk İslami eğitim kurumunda Ebu Hureyre gibi nice delikanlı dini ilimleri ( Kuran, hadis, tesfir, fıkıh ) öğrenmişlerdir. Burada yetişen gençler İslamın tebliğ görevinde aktif olarak görev yapmışlardır. Efendimizin gençlik velisi Muaf burada yetişmiştir. İslam kültür ve medeniyetinin inşasında öncü rol oynayan Abdullah Bin Ömer, Abdullah Bin Mesud, Abdullah Bin Abbas, Enes Bin Malik gibi büyük sahabeler Rasullullah (s.a.v) yanı başında yetişmiştir. Her fırsatta gençlere özel tavsiyelerde bulunan Hz. Peygamberin, Abdullah Bin Abbas a verdiği öğütlerden biri şöyledir.

“ Delikanlı sana bazı şeyler öğreteceğim Allah’ı koru ki Allah ta seni korusun. Allah ı gözet ki onu hep yanında bulasın. Bir şey isteyeceğinde Allah tan iste. Yardım dileyeceğinde Allah tan dile şunu bil ki bütün toplum bir konuda senin yarana bir şey yapmak için bir araya gelse ancak Allah yazmışsa sana destek verebilir. Yine bütün toplum sana zarar vermek için bir araya gelse ancak Allah yazmışsa sana zarar verebilir. Zira kalemler kaldırılmış Zira sayfalar kurumuştur. (Tirmizi Sıfatül Kıyame 59)  Peygamberimiz (s.a.v) daima gençlerle beraberdi gençleri daima iyiliğe yönlendirirdi. Gençleri daima toplumda görmek isterdi. Rasulullah (s.a.v) çok sevmeliyiz.

Hz. Peygamber (s.a.v) pek çok hadislerinde faziletli gençleri methetmiştir. O, kıyamet gününde arşın gölgesi altında mutlu olacaklar arasında, gönlü Allah’a bağlı, severek Allah’a ibadet eden gençleri de zikretmiştir: “Yedi sınıf insan vardır ki, Yüce Allah kendi gölgesinden başka hiçbir gölge bulunmayan kıyamet gününde bunları kendi arşının gölgesinde muhafaza edecektir. Bunlar; adaletli devlet başkanı, Allah’a ibadet ederek temiz bir hayat içinde serpilip büyüyen genç, gönlü mescitlere sevgiyle bağlanmış olan namazlı kimse, Allah için seven ve bu sevgi ile birleşip bu sevgi ile ayrılan kişi, sosyal mevki sahibi ve güzelliği olan bir kadın tarafından çağrılıp da kadınlığını kendisine sunduğunda ‘ben Allah’tan korkarım’ cevabıyla onu terk eden erkek kişi, sağ elinin verdiği sadakayı sol eli bilmeyecek derecede gizli sadaka veren kişi, tenha yerlerde Allah’ı anıp gözleri yaş döken takvalı kişi.” (Buhari, Zekât 16; Müslim, Zekât 91).

 Bu yüzden peygamberimize bol salat ve selam getirelim. Cenab-ı Hak cümlemizi Kuran ve Sünnet ruhaniyetinin bütün hücrelerine kadar işlediği alnı iman nuruyla münevver gençler zümresine ilhak eylesin. Allah’ın rahmeti Hz. Muhammedin şefaati üzerimize olsun selam ve dua ile.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR