Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

İnternet Alışverişleri

İnternet Alışverişleri

Değerli okurlar malumunuz hepimizin şu sıralar en az bir kez kullandığı, gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen veya gelmiş olan internet üzerinden alışverişler, çoğu zaman olumlu sonuçlansa dahi bazı zamanlarda başımıza geldiği zaman hayli can sıkıcı, başkasının başına geldiği duyulduğu zaman ise trajikomik olaylara sahne olan bir mecra.
Efendim konuya yakın zamanda işittiğim kamuoyuna mal olmuş birkaç olumsuz örneklerden bahsederek başlamak isterim.
Bunlardan birisi yakın zamanda Ankara’da cereyan etti. Aslında olayın yaşandığı yer tüm Türkiye daha doğrusu mağdurlar tüm Türkiye’den. Örneğin Antalya’da ikamet ediyorsunuz uzun zamandır her yerde aradığınız otomobilinizin yedek parçasını bir de internetten aramaya başlarsınız, arama motoruna yazdığınız yedek parça pat diye bir anda karşınıza çıkar almak gidip görerek almak istersiniz lakin parça Ankara’da bir yedek parçacının elindedir. Sizde ilk başlarda  biraz tereddüt yaşasanız dahi internet ortamında yaptığının ufak bir araştırmadan sonra yedek parçayı satan firmaya güvenip ihtiyacınız olan yedek parçayı almak için kredi kartınızı kullanırsınız ve alışverişi tamamlar ürünün size gelmesini beklemeye başlarsınız. İlk 3 gün kargolama vs sorunlar sebebiyle gelmeyen ürünü sabırla beklersiniz. Birinci haftanın sonunda sabrın yerini endişe alsa dahi çizginizi bozmamaya gayret gösterirsiniz. Birinci ayın sonunda halen gelmeyen ürün için artık telefon görüşmeleri yeterli gelmez atlayıp ürünü satan firmanın kapısında soluğu alırsınız. Firmaya geldiğinizde yaptığınız bir iki tartışmadan sonra firma sahibinin ve firmanın da internet dolandırıcıları tarafından mağdur edildiğini anlayıp, sahtekarlara içinizden gelen bütün bedduları ederek evinizin yolunu tutarsınız. Bir dolandırıcı şebekesi, Ankara’da faaliyet gösteren yedek parça dükkanına sahte internet sitesi kurup vatandaşları  dolandırdı.

Bu olumsuz örenklerin birçoğu genel olarak tekstil sektöründe meydana geliyor. Birçok vatandaş eline gelen ürünün, ekranda gördüğüne benzemediği, aynı renkte olmadığı, beden uyuşmazlığı gibi gerekçelerle memnuniyetsizliğini ulaşabildiği her türlü sosyal mecrada, kendi yakın çevresi ve de bu satışları gerçekleştiren firmalara iletiyor. Lakin sonuç sizin de bildiğiniz üzere müşteri veli nimettir anlayışının yanına bile varamayan bir üslupla müşteri aleyhine sonuçlanıyor. 
Tabi bu verdiğimiz olumsuz örneklerin yanı sıra internet alışverişlerinde müşterilerini hayli memnun eden mecralar da yok değil. 
Birkaç nitelikli işini ciddiye alan firma ise hem müşterilerini sahtekarlardan korumak hem de satış ağını genişletmek adına kendi web sitelerini kurup, ciddi meblağlarda yatırım yapmaktadır.

Bu nitelikli firmaların başında ise kitap satışı yapan firmalar gelmekte. Evet doğru okudunuz ülkenin okuma alışkanlığı göz önüne alındığında bu sonuç her ne kadar şaşırtıcı gelse de müşteri memnuniyetine azami derecede özen gösterenler kitap satışı yapan firmalar geliyor.  
Hatta satışlarda genelde 50-100₺ gibi satış aralıklarında sizin ilgi alanınıza giren kitaplar da hediye olarak size gönderiliyor. 
Bu arada unutmadan şu bilgiyi sizlerle de paylaşmak isterim, en çok kitap satışı ile Ankara birinci sırada yer alıyor.
Tavsiyeler
İnternet alışverişi yapmadan önce ilk yapacağınız şey, çevrenizden yardım alın.  Satışı yapan firmanın güvenilirliğine dikkat edin.Bu durum kolay kolay anlaşılamasa da firma seçimi yaparken fiyatın genel sınırlar içerisinde olup olmadığına dikkat edin. Yani fiyat ortalama piyasa fiyatından çok yüksek veya çok düşükse itibar etmeyin ve başka bir siteye geçiş yapın. Daha önce o siteyi kullanan yakınınız veya arkadaşınız varsa ona danışın. Yine internet üzerinden alışveriş yapacağınız firma hakkında varsa yorumları okuyun. Bazı internet sitelerinde aynı site içerisinde farklı satıcılar yer alabiliyor ( sanki bir AVM gibi ) Burada da kullanıcı yorumları size referans olacaktı. Ayrıca yine bazı sitelerde satıcılar puanlamalarla değerlendirilmekte bu puanların her zaman en yüksek olduğu satıcıyı tercih edin. Birkaç liralık tasarruf ediyorum derken bütün paranızdan olmayın.  
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR