Ahmet Sefa DİKTEPE

Ahmet Sefa DİKTEPE

Kahraman…

Kahraman…

Her insanın kendine örnek aldığı, kendinden bir şeyler bulduğu hatta bazı yönleriyle benzemeye çalıştığı remz şahsiyetler vardır. Popüler kültürde bu kişilere “rol model” veya “idol” deniliyor. Benim için bu kelimeler örnek alınacak kişiyi vasıflandırmakta yetersiz ve kısır, bunun için ben örnek şahsiyetler için “kahraman” ifadesini daha uygun buluyorum. 

Türk milleti zengin tarihi geçmişi itibarıyla birçok kahramanı içinde barındırmış büyük bir tarihi müktesebata sahiptir. Bugün belki de içinde bulunduğumuz buhranın en büyük amillerinden biri de kendimize örnek alabileceğimiz kahramanları ve bu kahramanları içinden çıkaran ruhu kaybetmemiz. Kahraman deyince sadece yalınkılıç düşmanın üzerine giden madde cesaretini tepeleştirmiş kahramanlardan ve kahramanlıktan bahsetmiyoruz. Mesela bizim tarihimizde Mimar Sinan aşkını taşa nakşetmiş büyük bir kahramandır. Baki, Nedim, Fuzuli ruhumuzu besleyen aşk cümlelerini damarlarımıza pompalayan büyük kahramanlardır. Kahramanlık kuru bir cihangirlik mücadelesinin payesi değil İ’lay-ı Kelimetullah için cihana hâkim olma davasının “yücelerin en yücesi” katında ödüllendirilmesidir. 

Bizim medeniyetimizde kahraman kol pazusu değil ruh pazusu kuvvetli insana denir. Bugün millet olarak üzülerek müşahede ediyoruz ki ruh pazularımızı kuvvetlendirecek değerlerin çok uzağındayız. Bugün, bin yıldır bizi birbirimize kenetleyen Anadolu kıtasının çimentosu olan Türk-İslam kültür ve medeniyetinin çok uzağındayız… Maalesef ki düşmanın maddi işgalinden büyük bir milli mücadeleyle kurtardığımız aziz yurdumuzu fikri işgale karşı yeterince savunamamışız. Topraklarını koruduğumuz aziz yurdumuzu “vatan” diye anlamlandırabileceğimiz ve üzerinde yaşayan her ferdin hassasiyetini taşıması gerektiği değerleri kaybetmişiz.

Bu kaybedişi delillendirmek için somut manada bir misal vermek gerekirse çok da uzaklara gitmeden “Forbes Dergisi” tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığımızın da katkılarıyla düzenlenen ödül töreninde Aleyna Tilki’ye verilen “Gençliğe İlham Verenler” ödülünü örnek gösterebiliriz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız milletimizin haklı refleksi sonucunda bu törene yer sağlamaktan başka bir ilgisi olmadığını açıklasa dahi sarih bir şekilde gördüğümüz bu tablo üzücü olmasının yanında aynı zamanda endişe vericidir. Türk gençliği ilhamını Mete Han’dan, Alpaslan’dan, Abdülkerim Satuk Buğra Han’dan, Gazali’den, Sinan’dan, Baki’den ve daha nice nice mana cesaretini tepeleştirmiş kahramanlardan almaktadır. Bugün bu kahramanları içinden çıkaran bu milletin kendine ilham verecek kahramanları bulamaması gerçekten endişe vericidir. Bugün bu gidişattan rahatsız olan milletimizin tüm fertlerini yeni kahramanları tarih sahnesine çıkartmak mesuliyetiyle baş başa bırakıyor, son söz olarak Osman Yüksel Serdengeçti ağabeyin “Bir Kahraman Bekliyoruz” şiirinin mısralarıyla yazımı noktalamak istiyorum:

Bir deha bekliyoruz, gençliğe mihrap olsun,

Ruhları tutuşturan bir ateş mihrak olsun.

Sinesinde birleşsin sağa sola sapanlar,

Kahrolsun Hak dururken zorbalara tapanlar!
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR