Kararında uyuyun: İşte fazla uyumanın zararları

Kararında uyuyun: İşte fazla uyumanın zararları

Yorucu iş hayatında hemen hemen herkes saatlerce uyumayı hayal eder. Peki uzmanlar fazla uyuma hakkında neler söylüyor? İşte fazla uyumanın insan sağlığına olumsuz etkilerini sizler için şöyle derledik.

Karmaşık şehir hayatı ve yoğun iş temposu insanların birçoğunu uykuya hasret bırakır. Peki fazla uyursak ne olur? Fazla uyumanın sağlımıza zararları var mı? Uzmanlar fazla uyku hakkında neler söylüyor? Hadi gelin bu gibi soruların cevaplarına derlediğimiz haberde bakalım. Genellikle “uyku bozuklukları” denince akla ilk gelen şey uykuya dalmada, uykuyu sürdürmede güçlük ya da uykusuzluktur. Aslında tersine uykusuzluk kadar fazla uyumak da kişinin genel sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olur.

uyku.jpg

FAZLA UYUMAK RİSKLERİ ARTIRIR

Uzmanlar tarafından yetişkin bir kişinin ideal uyku saati her gün 7-9 saat arası olarak açıklanır. Bazılarımız her gece 9 saatten fazla uyuyor ve sabahları hala dinlenmemiş ve yorgun kalkıyoruz. Gereğinden fazla uyumak sizi daha yüksek hastalık ve hatta ölüm riskine sokabilir. Aşırı uyku aslında altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi veya sebebi olabilir. Uyku hızla büyüyen bir araştırma alanı, dinlenmenin bedeni ve zihni nasıl etkilediği hakkında her geçen gün daha fazla şey öğreniyoruz. Uykunun vücudun kendini onarıp yenilediği bir dönem olduğu ve az dinlenmenin bir dizi sağlık sorununa yol açabileceği bilinmektedir. Yani, daha fazla uyku daha iyi olmalı, değil mi? Ama hayır öyle değil. Yelpazenin diğer ucunda aşırı uyuma da tersine sağlığı tehdit edebiliyor. Bununla birlikte, dokuz saatten fazla uyku, yetişkinler için aşırı uyku süresi olarak kabul edilir.

uyku2.jpg

PEKİ, AŞIRI UYUMANIN SAĞLIĞA ETKİSİ NELERDİR?

Uzmanların açıklamalarına göre, aşırı uyku, vücutta çeşitli olumsuz yan etkilere neden olabilir. Uzmanlar, “Hafızada olumsuz etkilenme, depresyon, vücutta kronik iltihaplanma, daha yüksek diyabet riski, daha yüksek kalp hastalığı riski, daha yüksek felç riski, baş ağrıları fazla uyuyan insanlar, normal uyuyan insanlardan daha sık baş ağrılarından yakınırlar. Obezite bir kişi hiçbir şey yapmadığında metabolizma yavaşladığı için çok fazla uyumak obeziteye veya aşırı kiloya neden olabilir. 9 saatten fazla uyumak REM uykusunda geçirdiğimiz süreyi artırır. İnsanlar sıklıkla 9 saatten fazla uyuduklarında kendilerini daha kötü hissettiklerini söylerler. Buna ‘’uyku yüklenmesi’’ diyoruz. Bu durumda kan basıncı, kalp hızı, nabız hızlanarak aşırı çalışacak ve yine kalp hastalıklarına zemin hazırlayacak. Sonuç olarak; 7 saatten az, 9 saatten fazla uyumamaya özen gösterin” uyarılarında bulunuyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.