Kış aylarının lezzeti: Bıdı Bıdı Çorbası

Kış aylarının lezzeti: Bıdı Bıdı Çorbası

İsmiyle dikkat çeken ve besin değeri bir hayli yüksek olan Çankırı yöresine özgü Bıdı Bıdı Köfte Çorbası, kış sofralarını lezzetiyle ısıtıyor. İşte Bıdı Bıdı Çorbasının hazırlanışı, yapılışı..

İsmiyle dikkat çeken ve besin değeri bir hayli yüksek olan Çankırı yöresine özgü Bıdı Bıdı Köfte Çorbası, kış sofralarını lezzetiyle ısıtıyor. 

Kış aylarında sofraların olmazsa olmazlarının arasında çorbalar yer alıyor. Sıcacık lezzetiyle içimizi ısıtan çorbaların birçok çeşidi bulunuyor. Çorba çeşitleri şehre ve kültürlere göre farklılık gösterse de özellikle soğuk kış günlerinde ağızda bıraktığı tadıyla ve şifa dağıtmasıyla her öğünde sofraları süslüyor. Çorbaların en tercih edileni tarhana olsa da farklı çorba çeşitleri de sıkça tüketiliyor. Tadıyla ve ismiyle farklı bir lezzet kapısı aralayan bir çorba çeşidi de Çankırı yöresine ait Bıdı Bıdı Köfte Çorbası. Hamurdan minik köfte şeklinde yapılarak servis edilen bu ilginç ve lezzetli çorbayı sizler için deneyimledik ve tarifini aldık. 

BIDI BIDI ÇORBASININ HAZIRLANIŞI

Hazırlanışı bir hayli kolay olan Bıdı Bıdı Köfte Çorbası’nın yapılışı şöyle: “2 su bardağı unun içine yarım fincan ince bulgur ilave edip yoğurma kabının içine alınıyor. Üzerine biraz tuz ve yumuşak bir kıvam elde edecek kadar ılık su ilave edip yoğuruluyor. Yoğrulan hamurdan çok ufak bıdık parçalar alınıp o parçalar avuç içinde yuvalanıyor. Çorbanın ismi de buradan geliyor. Parçaların ufak olmasına dikkat ediliyor. Hamur parçalarının birbirine yapışmaması için üstünde un bulunan bir tepsiye yuvalanıp atılıyor. Hepsini yuvaladıktan sonra genişçe bir tencerenin içine biraz tereyağı ve 1 adet kuru soğan rendeleyip kavuruluyor. Kavrulan soğanın içine bir yemek kaşığı domates salçası ilave edip salçanın kokusu çıktıktan sonra üzerine sıcak su ilaveyle soğanların pişmesi bekleniyor. Sıcak suyun içine yuvalanan hamur köfteleri atılıyor. Köfteler lapa olmasın diye ara ara karıştırarak pişiriliyor. Pişirme süresi yaklaşık 20 ya da 25 dakika kadar sürüyor. Un ve hamur kokusu kalmadığı takdirde çorbanız pişmiş oluyor. Arzuya göre biraz et ve baharat da ekleyebilirsiniz.

bidi-bidi-corbasi,-cankiri,-bidi-bidi,-bidi-bidi-kofte-corbasi,-hazirlanisi,-tarifi,-yapilisi-5-001.jpeg

OSMAN AKDOĞAN/HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.