Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Kötülüklerin anası

Kötülüklerin anası

Bildiğimiz üzere Allah-ü Teala Kuran-ı Kerim’de bizlere açıkça uyarıda bulunmuştur.

'Ey iman edenler, şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları, birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz' (Mâide Sûresi, 90. Âyet).

'Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?' (Mâide Sûresi, 91. Âyet).

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) ise hadisinde şöyle bu illet hakkında şöyle demiştir; 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır', 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' cahiliye devrinde su gibi tüketilen alkol İslamiyet’in gelişiyle hak ettiği yeri bulmuş ve bu alışkanlıktan Müslümanlar uzaklaşmıştı. 

Maalesef günümüzde bu bela yeniden hortladı ve özellikle gençler arasında popüler dünyanın ve medyanın hiçte azımsanamayacak katkılarıyla yeniden hortladı.

Gençlerimizin içinde bulunduğu bu boşluğu maalesef kimi zaman uyuşturucu maddelerde kimi zaman da yine uyuşukluk ve bilinç kaybına yol açan bilumum diğer pisliklerde aramaktadır.

Ebeveynleri tarafından yeteri derecede dini ve ahlaki eğitimi almayan ya da etrafındaki uyarıcılara çabucak kapılan bireylerin düştüğü durumlar sizlerin de taktir edeceği üzere içler acısıdır. 

Bu meretin en kötü özelliği ise maalesef herkes tarafından çok kolay elde edebilir hale gelmesidir.

Yine çok üzülerek söylüyorum caddemizde, sokağımızda bulunan birçok market, büfe bunu satmaktan garip bir haz almaktadır.

Çocuklarımız, gençlerimiz bu merete ulaşmakta bu kadar yakın.

Bu kadar kolay ulaşılabilen bu pislik Efendimizin de dediği gibi bütün kötülüklerin anasıdır, yani bir nevi kötülük zincirinin ilk halkasıdır

 Burada kilit unsur bilincin yitirilmesidir.

Bilince sahip olunması çok önemli bir husustur.

Bizleri yani insanları Eşref-i Mahluk sıfatına sokan hayvan-haşerat ve bilumum canlı cansız bütün yaratıklardan ayıran akıl nimetidir.

Aklın, bilincin yitirilmesiyle kullanılamaz hale sokulması ise bizleri hayvanlardan farksız kılar.

Yani belki biraz ağır bir ifade olabilir şimdiden sizlerin affına sığınarak söylüyorum bilinç yoksa bir nevi hayvanlaşırız.

O dakikadan sonra yapacaklarımız sonrasında bizi ve ailemizi, sevdiklerimizi zor duruma sokabilir belki de hiç hatırlamak istemeyeceğimiz hallere getirebilir. 

Ayrıca bu pisliğin vücuttan atılması da bilimsel verilere göre içilen miktar, yanında tüketilen diğer yiyeceklerle yaklaşık 72 saat gibi uzun bir süredir.

Bu süre insan ömrü düşünüldüğünde kısa gibi gözükebilir ancak, iyi bir hesaplamayla düşünüldüğünde 3 gün hiçte azımsanamaz bir süredir.

Yine ek olarak alkol denen illetin insan vücudunda açtığı tahribat ise bir hayli çoktur.

Özellikle sindirim sisteminin en önemli aktörü olan karaciğerimiz bu tahribatın en çok yaşandığı yerdir ve sık tüketildiğinde ilk olarak o alarm vermektedir.

Her gün karşımıza çıkan pek çok kişinin bu illetin eline düştüğünü ve kendilerini üzücü duruma düşürdüğüne şahit oluyoruz.

Bunlar bazen sokakta bazen bindiğimiz trende bazen beklediğimiz otobüs durağında karşımıza çıkıyor.

O zilletin etkisiyle kafasını dahi dik tutamayacak kadar kendinden geçmiş insanlar görmek bir hayli acı verici.

Günümüzde şu sıralar pek çok kişinin özellikle de gençler arasında sanki statü kavramı gibi görüp onun kullanımı üzerinden karşı tarafa üst perdeden bakma eğilimi gösteriyorlar ki bu daha da komik ve üzücü.

Toplumun genel algısında din ve dindarlık ön planda yer alıyor olsa da yeni nesil tarafından bu durumun pek de ciddiye alınmadığı hatta uzaklaştıklarını gözlemliyoruz.

Bu da gelecek nesiller için hayli iç karartıcı bir durum.

Bunun yanında iyi ailelerde yetişmiş ihlaslı gençlerin sayısını da azımsamamak gerekir.

Bu kötü alışkanlıklara başlamada ya da onları alışkanlık haline getirmede en büyük etkenlerden biri de ailedir.

İyi aile bireyleri evlatlarını bu tip alışkanlıklardan alıkoyma yolunda daha başarılı bir yol izlemektedir.

Tabi zaman zaman aksi örnekler çıkıyor olsa da hayatın bütünü bir imtihan ve herkesin farklı farklı imtihanı var.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR