Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Millet üşürse, devleti buz tutar

Millet üşürse, devleti buz tutar

Mevsim kış, havalar soğuk...

Bu günlerde insanın evinde dahi üşüdüğü oluyor. Yorgana iyice örtünmeden uyuyamıyoruz değil mi? Gece boyu üstümüz açılmazsa rahat bir uyku çekebiliyoruz. 

***

Bu soğuk havalarda herkes bu kadar şanslı olmuyor tabi. Kimi sıcacık yatağında sabahı mutlu bir şekilde ederken, kimisi ise dışarıda ya da kapalı bir yerde buz gibi bir zeminin üstünde kıvrılarak uyumaya çalıştığı oluyor! 

***

Evet yanlış duymadınız günümüzde hala sokakta ya da kamusal alanlarda yatmak zorunda kalan evsizlere rast geliyoruz. Önceki gün sabahın erken saatlerinde AŞTİ’de idim. Günde binlerce kişinin gelip gittiği otobüs terminalinde çok sayıda evsizin yaşadığını gördüm. Özellikle kış aylarında başta AŞTİ olmak üzere 24 saat halka açık olan kamusal alanlarda evsizler geceyi geçirmeye çalışıyor. Kimisi yerde, altına serdiği kartonun üstünde kıvrılarak yatarken kimisi ise demir bankların üzerinde uyumaya çalışıyor.  Bu halde de ne kadar uyunur bilinmez tabi ki!

***

Sosyal devlet anlayışı gelişmiş Türkiye’de bu manzaralara şahit olmak vicdanları sızlatmıyor değil. O manzarayı görenler kendi hali şükrediyor ve devletin bu konuda bir önlem almasını istiyor. Ki alınıyor da…

***

Örneğin Ankara Valiliğinin ‘Kimsesizler Oteli’ adında örnek bir projesi var bu konuda. Evsizlerin özellikle kış aylarından etkilenmemesi için her yıl özel oteller ile anlaşılıyor ve evsizler buralara yerleştiriliyor. Kasım- Aralık gibi başlayan proje yaklaşık 5-6 ay sürüyor. Bu zaman zarfınca projeden faydalanan evsizlerin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Uzun yıllardan sonra ilk kez kafasını yastığa koyan dahi oluyor. İsteyenlere iş de bulunuyor, yeniden hayata adapte olmaları sağlanıyor. Bu projenin birçok kez haberini yapmak da nasip oldu. Gerçekten benim de takdir ettiğim ve yıllardır sürdürülen bir proje. Yeni Ankara Valisi Vasip Şahin döneminde de bu projeye devam ettirildi. Bildiğim kadarıyla bu tarz proje sadece Ankara’da uygulanıyor ve diğer illerin de örnek alması bekleniyor. 

***

Proje bir hayli güzel olmasına rağmen nedendir bilinmez; ama bazı evsizler bu projeden yararlanmak istemiyor! Otellere yerleştirilen evsizlerin belli bir süre sonra kaçtığını ve yeniden sokakta ya da AŞTİ gibi yerlerde yatmak istediğini biliyorum. 

***

Çok ilginç değil mi? Siz birine süreli de olsa rahat bir hayata imkanı sağlıyorsunuz; ama o kişiler bunu istemiyor, deyim yerindeyse elinin tersiyle bunu istemiyor. Gerçekten enteresan bir durum.  

***

Yüzyıllardır sosyal devlet bilinciyle yönetiliyoruz. Devlet elinden geldiği kadarıyla halkı aç- açık koymuyor; ancak ister istemez bu üzücü manzaralarla karşılaşmak zorunda kalıyoruz. Devletimizin, Valiliğimizin burada yapması gereken her ne olursa olsun o kişileri bırakması, onların takipçisi olması lazım. Sosyologların, psikologların devreye sokularak o kişilerin hayata yeniden adapte olunması sağlanmalı. Evsizlerin neden otelde kalmak istemediği detaylıca araştırılmalı. 

***

Projeden faydalanan evsizlerle geçmişte yaptığım bir röportajdan hatırlıyorum birisi, “Biz bu projenin 12 ay boyunca devam etmesini istiyoruz; çünkü projenin bitmesinden sonra yine dışarıda kalacağımızı bilmek bizi üzüyor ve çaresizliğe itiyor…” demişti. Gelecek kaygısı o evsizleri orada kalmamaya da itiyor olabilir. Çünkü bir düşünsenize evsiz bir kişi el bebek, gül bebek bakılacak ardından bir bakacak ki kendini yeniden sokakta bulmuş. 

***

Aslında imkanlar el verdiğince bu proje aralıksız devam ettirilse ve bu kişiler rehabilitasyona tabi tutulursa yeniden hayata tutunmalarının daha kolay olacağını düşünüyorum. Artık karar tabi ki de devlet büyüklerimizin. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR