Hükümetten kamu işçilerine yeni zam teklifi

Hükümetten kamu işçilerine yeni zam teklifi

Kamudaki işçilerin maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili STK temsilcileri ile Hükümet arasındaki görüşmeler sürüyor. Hükümet kamudaki işçilere yeni bir zam teklifinde bulundu.

Hükümet kamu işçilerine yeni zam teklifi yaptı.

Hükümet Hak-İş'in teklifine karşılık kamu işçilerine yüzde 7+4 artış teklif etti.

Hükümet'in önceki teklifi 6+4 oranlarındaydı.

Yaklaşık 200 bin kişiyi ilgilendiren, hükümet ile kamu işçilerini temsil eden Türk-İş arasında yürütülen görüşmelerde hükümetin yeni teklifi belli oldu.

Buna göre, hükümet kamu işçilerine 2019'un ilk 6 ayı için seyyanen zam üstüne yüzde 7 artış teklif etti. 2020 zam teklifi ise ocak ve temmuz ayları için yüzde 3 artış şeklinde oldu. Hükümetin ikinci 6 ay için zam teklifi yüzde 6 oldu.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 200 bin kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü kapsamında hükümet ile Türk-İş arasındaki ilk görüşme 19 Haziran'da yapılmıştı. Pazarlık masasında işçileri temsil eden Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti.

Buna karşın hükümet, 9 Temmuz'daki ikinci görüşmede, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış, tüm işçilere 2019'un ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 4 zam teklif etmişti.

TÜRK-İŞ'İN TEKLİFİNİ HÜKÜMET KABUL ETMEDİ

Türk-İş'in teklifi kabul etmemesi üzerine, hükümet zam teklifini yüzde 6+4'e yükseltti. Anlaşmanın sağlanamaması üzerine, yasal prosedür gereği İstanbul'daki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde grev ilanı asılmıştı.

İŞÇİLER GREV GİDEBİLİR

19 Ağustos'a kadar sözleşmenin imzalanmamsı halinde çeşitli iş yerlerindeki yaklaşık 30 bin işçi greve çıkacak. Taraflar arasında diyalog informel biçimde sürerken, hükümetin Kurban Bayramı'ndan önce yeni bir teklifte bulunması bekleniyor. Bu aşamadan sonra süreçle eğer iş yeri grev yasağı kapsamında değilse grev uygulanacak. Şayet ilgili iş yerindeki işçilerin dörtte biri grev oylaması isterse ve oylama yapılırsa oy kullananların çoğunluğunun kararı doğrultusunda grev kararı uygulanacak ya da uygulanmayacak.

Grev uygulanmazsa Yüksek Hakem Kurulu devreye girecek. En geç 60 gün içerisinde sözleşmeyi bağıtlayacak. Cumhurbaşkanı kararı ile grev ertelenirse Yüksek Hakem Kuruluna başvurulacak. Yüksek Hakem Kurulu, en geç 60 gün içerisinde sözleşmeyle ilgili kararını verecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.