Okul kantinlerinde satılan ürünlere dikkat: Çölyak yasal güvenceye alınmalı

Okul kantinlerinde satılan ürünlere dikkat: Çölyak yasal güvenceye alınmalı

Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, okul ve yurt kantinlerinde satılan ürünlerin çölyaklı hastalar bağlamında yasal güvence altına alınması gerektiğini belirtti. Çınar, “Çölyak hakkında YÖK’ün KYK ve üniversitelere yazdığı resmi yazı var’’ dedi.

Yeni eğitim ve öğretim yılının başladığı şu günlerde okul ve yurtlarda bulunan yemekhanelere ve kantinlere dikkat çeken Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, çölyak hastaları için uygun yiyeceklerin olmadığını belirtti. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Çınar, “Çölyaklı öğrenciler için okul kantinlerinde birçok çalışma yapabiliriz. Konu hakkında Kantinciler Federasyonu ile birçok toplantımız ve görüşmelerimiz oldu. Teorikte sorun çıkmıyor.

Fakat pratikte uygulamaya hala geçilmedi. Özellikle özel okullarda çölyak öğrencilerinden yemek paraları alınıyor. Çölyaklı çocuklar genel mutfaklarda pişen yemekleri yiyemiyor ve yemediği yemeğin parası alınmak isteniyor. Bu konu hakkında Anadolu’dan da birçok şikâyet alıyoruz. Ayrıca Türkiye’de birçok okul kantininde glütensiz ürün bulundurulmuyor. Bunun içinde üniversitelerde dahil maalesef. Bu konuda artık yaptırım gücü olması lazım. Her kantinde çölyaklı öğrenciler için glütensiz ürün bulundurulmalı. KYK ve özel yurtlarda bu konu hakkında çalışmalar yok halbuki 2019 yılında konu hakkında YÖK’ün KYK ve üniversitelere yazdığı resmi yazı var. Yani çölyak hastaları teorikte korunsa da pratikte böyle bir çalışmanın olduğunu söyleyemiyoruz” şeklinde konuştu.

basliksiz-1.jpg

SOSYAL SORUMLULUK OLMALIDIR

Çölyaklı bireylerin sosyal hayatta zorluklar çektiğini söyleyen Dernek Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “Çölyaklı çocuğu olan her anne okuldaki beslenme ürünlerini glutensiz olarak evde üretmekte ve çocuk diğer arkadaşlarının yanında farklı olduğunu düşünmekte ve de bu da psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Doğum günü, yerli malı haftası gibi kutlamalar hem aile hem de çocuk için problem oluşturmaktadır. Bunun yanında sayıları çok az olmasına rağmen çölyak dostu olan ve öğrencileri için özel mutfak oluşturan okulların ve çölyaklı öğrencisine uygun çikolata alan öğretmenlerin olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğiz. Kısacası; bir çölyak hastası çocuk için kreşten üniversiteye kadar beslenme için oluşturulan şartlar oldukça yetersizdir. Kantinlerde glutensiz ürün bulundurulması okul yönetiminin özel beslenmesi olan çocuk ya da gençlere uygun bir program oluşturmasının çok zor olmadığını düşünmekteyiz. Belki başta bir sorun olarak kabul edilse bile sosyal sorumluluk olarak yerine getirildiğinde birçok çölyak hastasına ışık olacaktır düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu.

ara-001.jpg

BAŞKA BİR YOL BULUNMALI

Çınar, “Ayrıca bir konuya daha dikkat çekerek yetkililere seslenmek istiyorum. Okullarda özellikle yiyecek ve içecek günlerinin yapılmasına kurabiye, kısır, çiğ köfte gibi günlerin düzenlenmesine dikkat çekmek istiyoruz. Bu tür etkinlikler özel beslenmesi olan çocukları ve özellikle de çölyaklıları zor durumda bırakmaktadır. Veliler bu günlerde çocuklarını okula göndermeyerek onları psikolojik olarak korumayı yeğlemektedirler. Sağlıklı beslenmek için öğretmenler başka bir yol bulmalı. Sınıfında çölyaklı öğrencisi olan öğretmenler bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Aynı dikkati diğer çocukların velileri de göstermelidir” şeklinde ifadeler kullanarak çölyaklı öğrencilerin ötekileştirilmemesi için talepler de bulundu.

mansur.jpg

YAVAŞ’A ÇAĞRI

Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, son olarak Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’a seslenerek, “Çölyaklılar olarak bir isteğimiz de Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’tan ve Halk Ekmekten. Üretilen glutensiz ürünlerden ve çeşitlerinden memnunuz. Özellikle glutensiz kek, poğaça ve simitlerin çölyak hastası olan okulların kantinine gönderilmesi bu açığı oldukça rahatlatacaktır. Bir çölyaklı çocuğun kantinden simit alma zevkini tatması her şeye değer diye düşünüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan asıl talebimiz şudur ki öğrenciler için dağıtılan öğünlerde çölyaklı öğrencilerde düşünülsün ve çölyaka uygun menüler çıkartılarak öğrencilerimize destek olunmalı. 2023-2024 öğretim yılında çölyaklı çocuklarımıza glutensiz beslenmelerini rahatlıkla yapabilecekleri başarılı bir eğitim ve öğretim yılı diliyoruz” dedi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.