Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Sanal paraların yükselişi

Sanal paraların yükselişi

Bundan birkaç hafta önce Değişen Piyasalar başlıklı yazımda sizlere Bitcoin ve Bitcoin’in geldiği noktada kazandığı değer hakkında değerlendirmeler yapmıştık. 
Bu hafta ise dünyadaki para piyasalarının söz sahibi konumundaki devletlerin ve merkez bankalarının bu yeni para birimi karşısındaki tutumlarına bir göz atalım.
Öncelikle IMF (Uluslararası Para Fonu) Başkanı Lagarde: geçtiğimiz ayda bir açıklama yaparak dijital paralar hakkında merkez bankaların dijital paraları ciddiye almaları konusunda uyardı. Lagarde, IMF'in Washington'daki yıllık toplantıları sırasında CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Büyük bozulmalar, karmaşalar görmenin eşiğinde olduğumuzu düşünüyorum" ifadelerini kullanırken, dijital paralar gibi teknolojilerin etkilerinin daha geniş şekilde değerlendirilmesini önemli olduğunu vurguladı. Aslına bakacak olursanız başkanın bu açılaması hayli ironik. Neden mi? Dünya’nın parasının üzerinde söz sahibiyken elindeki paraları ekonomik sıkıntı çeken ülkelere yüksek kere yüksek faizlerle kendiniz vermediniz mi? Bu verirmiş gibi yaptığınız paraları aslında hiç vermeden yani sadece bilgisayar ekranlarında sonuna bir sıfır ekleyip milyon ya da milyar olarak adlandırmadınız mı? Eğer bu Bitcoin küresel para baronlarının bir oyunu değilse eminim ilk sarsılacak tahtların başında bu IMF gibi yapılar bulunuyor. Çünkü karşılarındaki rakip oyunu aynen onların oynadığı türden oynama kabiliyetine sahip. 
Bildiğiniz üzere Japonlar garip denecek kadar çalışkan insanlar. Onlar bu sanal para mevzusuna diğer ülkelerden biraz daha farklı yaklaşıyorlar. Sanırım çalışkanlıkları öngörülerini artırıyor. Konuya farklı yaklaşıyorlar derken aldıkları radikal diyebileceğimiz bir kararla Bitcoin’i yasal olarak tanımaları oldu. Ayrıca "Sanal Para Birimi Kanunu" ismiyle yasalaşarak yürürlüğe giren kanunda, Bitcoin vb. dijital para birimleri ödeme aracı olarak kabul edildi. Üstelik söz konusu para birimleri değerli varlık kapsamında ele alındığı için bu da sanal para birimlerinin piyasalarda alınıp satılmasının önünü açıyor. Japonların bu hareketi Bitcoin cephesinde karşılık buldu ve hemen yükselişe geçti. Bitcoin’i yasallaştırmakla yetinmeyen Japonlar ekonomi piyasalarının iddialarına göre Japon bankaları 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda hazır olacak bir dijital para birimini tanıtmayı planlıyor. Bankaların bu planlarında son zamanda ülkede mobil telefon ödeme servisini sunan Çinli Alibaba'nın Alipay servisine yanıt verme motivasyonu öne çıkıyor. Mizuho ve Japan Post Bank'ın başı çektiği bankalar J Coin isimli dijital para birimi için Japonya Merkez Bankası ve finansal regülatörün desteğini almış durumda. J Coin akıllı telefonlar üzerinden para transferi ve ödemeler için kullanılacak.
Ülkemiz yetkilileri de durumun ciddiyetinin farkına vararak bazı açıklamalarda bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, İstanbul'da dijital paralara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çetinkaya, TCMB'nin dijital paralardaki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek dijital paraların iyi tasarlandıkları takdirde finansal istikrara katkı sağlayabileceğini dile getirdi.
Bu olanlar bize gösteriyor ki dünya belki insanlık tarihinin en eski yıllarındaki gibi ticaretin en eski hali olan takas usulüne yeniden dönecek. Şahsi fikrim takasın kullanımının zor olduğudur. Ancak zor olsa dahi daha adil bir etkisi olduğunu düşünüyorum.  Ortada hiçbir somut değerli olmayan Bitcoin geçerli akçe olacak. Gerçi somut değeri olamayan dedik ama soyut bir kavram somut maddeleri satın alma gücüne sahip olacak. Ayrıca sanal paraların kullanımı ile banknot olarak ya da madeni para olarak basılan paranın kendi değerinin haricinde basılmasında ortaya çıkan külfetler de ortadan kalkacak.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR